Hrvatska
StoryEditor

HEP povukao milijardu kuna iz EU fondova, krenuo novi pilot projekt

07. Listopad 2020.
Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a

Nakon dvije godine od potpisivanja ugovora, počinje implementacija pilot-projekta uvođenja naprednih mreža.

- U 2021. i 2022. godini realizirat će se ovaj projekt. A u 2023. izmjerit će se svi efekti projekta - rekao je Nikola Šulentić, direktor HEP Operatora distribucijskog sustava. Riječ je o pilot-projektu naprednih mreža koji provodi HEP-Operator distribucijskog sustava s ciljem modernizacije elektrodistribucijske mreže u Hrvatskoj.

Ovim projektom povećat će se učinkovitost distribucije i pouzdanost napajanja električnom energijom, povećati broj korisnika s pristupom naprednoj mreži i stvoriti preduvjeti za daljnju integraciju distribuiranih izvora. Ukupna vrijednost projekta iznosi 176,83 milijuna kuna, od čega su 85 posto bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

- To je najveći ugovoreni iznos koji je HEP dobio iz EU fondova. U međuvremenu, u posljednje dvije godine, HEP je potpisao nekoliko ugovora koji se sufinanciraju iz EU fondova. Danas ukupno govorimo o milijardu povučenih i ugovorenih kuna iz EU - naglasio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a. Napomenuo je kako je HEP spreman biti nositelj energetske tranzicije u Hrvatskoj.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, kazao je da će realizacijom ovog projekta, kao i drugih, HEP biti ključni dionik energetske tranzicije u Hrvatskoj.

- Ovih gotovo 177 milijuna kuna i EU novac od 150 milijuna, omogučit će da naš sustav bude uspješniji i bolji. Ugradnja pametnih brojila, izmjena transformatora i nove opreme, 2022. godine uživat ćemo benefite. Energetska tranzicija nema alternativu. To nam otvara ekonomski iskorak, da budemo bolji i jači prije sedam osam godina. Svoj razvoj svi moramo orijenirati na eurospki zeleni plan. U tim će omotnicama biti dovoljno novca za nove tehnologije - kazao je Ćorić.

28. travanj 2024 19:54