Hrvatska
StoryEditor

HOK osnovao IT sekciju koja će zastupati interese pet tisuća obrta

03. Studeni 2020.

Pri Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) osnovana je IT sekcija (informatičke tehnologije), koja će zastupati interese i zalagati se za bolju tržišnu poziciju oko pet tisuća obrta koliko ih je trenutačno aktivno u tom sektoru, izvijestili su u utorak iz HOK-a.

IT sekciju u HOK-u su odlučili osnovati zbog velike konkurentnosti tog sektora u svijetu, čiji prihodi stalno rastu i na hrvatskom tržištu i u izvozu, navodi se u priopćenju HOK-a, u kojem smatraju i da je rad na unapređenju tog sektora najbolji ulog u gospodarsku budućnost Hrvatske.

- Usluge i proizvodi IT industrije svakodnevan su dio ekonomskog i društvenog života te nositelj inovacija bez kojeg nema napretka, a nova IT sekcija HOK-a legitimnim će instrumentima raditi na razvoju poslovanja IT-a u Hrvatskoj, gdje stalno raste i broj obrta u tom sektoru -  ističu iz HOK-a.

Po podacima koje iznose, danas je aktivno oko pet tisuća obrta u tom sektoru, najviše je onih koji se bave računalnim programiranjem, a sekcija će predstavljati i obrtnike koji se bave web trgovinom, servisom računala, web dizajnom i web grafičkim uslugama.

Za predsjednika IT sekcije izabran je Hrvoje Grandov, vlasnika Futuroa (Internet studio iz Zadra), a iz HOK-a prenose kako su su članovi sekcije složni da unutar IT struke postoje specifični problemi i interesi te ih namjeravaju artikulirati preko sekcije.

Na početku rada aktivnosti će biti usmjerene na pozicioniranje IT sektora unutar obrtništva, stimulativnije porezne politike, poticanjem rasta i razvoja kroz dostupnija sredstva i potpore te popularizaciju zanimanja te struke među mladima.

Unutar samog komorskog sustava, IT sekcija imat će i savjetodavnu ulogu pri nastavku digitalizacije usluga HOK-a, kao i poboljšanju komunikacijskih platforma za članstvo, poručuju iz HOK-a.

24. travanj 2024 10:53