Hrvatska
StoryEditor

HPB u devet mjeseci 2019. godine ostvarila neto dobit od 170,4 milijuna

30. Listopad 2019.
Marko Badurina, novi predsjednik Uprave HPB

Hrvatska poštanska banka je u devet mjeseci 2019. ostvarila odlične rezultate u svim prodajnim segmentima uključujući izniman uspjeh s APN kreditima. 

Neto dobit HPB-a u devet mjeseci 2019. iznosi 170,4 milijuna kuna, 38,1% više nego u istom razdoblju prošle godine i predstavlja najbolji rezultat od osnivanja. Operativna dobit porasla je 18,8% ili 45 milijuna i dosegla 284 milijuna kuna. Neto kamatni prihod veći je 4,5% pod utjecajem rasta bruto kredita i smanjenja kamatnog troška zbog nastavka prelijevanja oročenih depozita na a-vista račune. Neto prihod od provizija i naknada također je porastao 4,5% i to u sva tri poslovna sektora koja bilježe rast broja i aktivnosti klijenata. Operativni troškovi su porasli 6,4% u skladu s realizacijom pripajanja Jadranske banke te strateškim projektima koji su pokrenuti s ciljem optimizacije procesa odnosno postizanja ušteda.

-Dobri rezultati poslovanja za devet mjeseci omogućit će novoj Upravi da se u četvrtom kvartalu na odgovarajući način posveti i drugim izazovima i prioritetima s ciljem osiguravanja konkurentnosti Banke u narednom razdoblju – rekao je Marko Badurina, novi predsjednik Uprave.

Imovina HPB-a 30. rujna 2019. iznosi 24,2 milijarde kuna ili 13,7% više nego krajem 2018. Ukupni bruto krediti su porasli 13,9% na 14,2 milijarde kuna uz povećanje u svim segmentima poslovanja. Depoziti stanovništva i gospodarstva nastavljaju rast što ukazuje na povjerenje klijenata i stabilnu depozitnu bazu uz snažan utjecaj integracije Jadranske banke. Depoziti stanovništvu rasli su za 13,7%, depoziti gospodarstvu 1,3%, a ukupni depoziti dosegli 20,4 milijarde kuna.

-Usmjereni smo na povećanje efikasnosti poslovanja, odgovorno upravljanje kapitalom, veća ulaganja u ljude koje smatramo najvećom vrijednosti Banke te bržu digitalnu transformaciju kako bismo osnažili HPB za rast i zauzimanje značajnog mjesta u novoj raspodjeli tržišnih pozicija. Naš je cilj rast HPB-a u uvjetima stalnih promjena na tržištu, zaoštravanja konkurencije u financijskoj industriji i sve zahtjevnijeg regulatornog okruženja. Temelj ostvarenja tog cilja su prilagođenost tržištu te potrebama naših klijenata i tom izazovu pristupamo s posebnom pažnjom – izjavio je Badurina.

Ukupni krediti stanovništvu porasli su oko 750 milijuna kuna u odnosu na kraj 2018. godine, pritom su stambeni krediti porasli 14,9%. U devet mjeseci HPB je plasirala oko 1,4 milijardi kuna stanovništvu uz rast svih vrsta kredita. Banka je u posljednja dva mjeseca postigla izvrstan rezultat sa subvencioniranim stambenim kreditima za koje je ponudila najnižu kamatnu stopu: odobreno je 627 kredita, 155% više u odnosu na prošlu godinu, s volumenom blizu 400 milijuna kuna. Tako je udio Banke koja ima 5,5% tržišta, u APN programu dosegao visokih 15%. Uspjeh je utoliko veći jer je u 80% slučajeva riječ o novim klijentima HPB-a. 

-Više ćemo ulagati u ljude i ubrzati digitalnu transformaciju Banke te  povećati efikasnost poslovanja kako bismo osnažili HPB za rast i zauzimanje značajnog mjesta u novoj raspodjeli tržišnih pozicija – zaključio je Marko Badurina, novi predsjednik Uprave .

19. travanj 2024 08:51