Hrvatska
StoryEditor

HPK poziva proizvođače da hitno ispune Upitnik o potrebama za ulaganja u sektor mljekarstva

14. Travanj 2021.

Hrvatska poljoprivredna komora pozvala je proizvođače mlijeka da do kraja ovog tjedna ispune Upitnik o potrebama za ulaganja u sektor mljekarstva. Cilj upitnika je, stoji u priopćenju, da HPK na temelju konkretnih i validnih planova za buduća ulaganja samih proizvođača zatraži da se ove godine objave investicijski natječaji za ulaganja u objekte za držanje krava u proizvodnji mlijeka, za što je potrebna upravo temeljita analiza potreba sektora.

- Sukladno održanom online sastanku Odbora za mljekarstvo HPK i Ministarstva poljoprivrede vezano uz stanje u sektoru mljekarstva u Hrvatskoj i zahtjeva Odbora da se u ovoj godini objavi natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 'Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava' za ulaganja u objekte za držanje krava u proizvodnji mlijeka, potrebna je analiza potreba. Na žalost do sada je upitnik ispunio mali broj proizvođača mlijeka zbog čega ponovo apeliramo na njih da ga ispune kako bismo imali temeljite podatke s kojima možemo ići prema resornom ministarstvu - ističe se u priopćenju predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića.

Konkretnije rečeno, upitnikom se želi saznati broj poljoprivrednih gospodarstava koja planiraju ulagati u rekonstrukciju postojećih ili izgradnju novih objekata za držanje krava, iznos troškova takvih radova, iznos kapaciteta objekata za držanje krava, popis potrebne opreme za objekte i sl.

Na ispunjavanje upitnika pozvao je i predsjednik HPK-ovog Odbora za mljekarstvo Igor Rešetar. Odbor za mljekarstvo HPK nedavno je zatražio da se program potpore za junice produži na slijedeće tri godine. Mljekari inzistiraju i na provođenju mjera Programa ruralnog razvoja koje se odnose na proizvodnju električne energije i financiranje postrojenja na farmama koje proizvode mlijeko. To bi bio dodatni izvor prihoda mljekara – da i kroz proizvodnju električne energije, preko bioplinskih i solarnih postrojenja, ojačaju svoj dohodak.

- Kako bi se sve ovo realiziralo i dobila snažna podrška državnih institucija važno je da čujemo i glas i potrebe samih proizvođača. Inertnost i ne odazivanje na ispunjavanje Upitnika bit će samo znak da ne postoji dovoljan investicijski potencijal u ovom sektoru, što će dugoročno usporiti ulaganja u mliječne farme, obnovu stočnog fonda i druge investicijske aktivnosti koje su potrebne ovom sektoru – stoji u priopćenju HPK.

Upitnik se može naći na web stranici HPK.

29. travanj 2024 14:14