Hrvatska
StoryEditor

Hrvati sve sretniji, kladionice još sretnije

11. Travanj 2021.
foto Shutterstock

Sreća je ovih dana u središtu pozornosti. Prema rezultatima World Happiness Reporta, Hrvatska je prošle godine, pandemiji i dvama potresima unatoč, na svjetskoj ljestvici sreće skočila sa 61. na 23. mjesto.

Prvi smo na tome globalnom popisu prema porastu pozitivnih emocija i drugi prema porastu životnog zadovoljstva. Ljiljana Kaliterna Lipovčan iz Instituta 'Ivo Pilar', koja znanstveno istražuje sreću, objašnjava u Jutarnjem da međusobno povjerenje i povezanost koje ljudi osjećaju u trenucima krize znatno utječu na životno zadovoljstvo.

Osjećaj zajedništva u katastrofama utječe na povećanje dobrobiti. Moguće je da su nas u ovoj situaciji s pandemijom dva velika potresa dodatno ujedinila, govori jedina hrvatska 'doktorica za sreću'. A sreća je, kad se sa psihologije spustimo u ekonomiju, vrlo kurentna roba.

Fina je upravo objavila da su poduzetnici u djelatnosti kockanja i klađenja u 2019. ostvarili 4,1 milijardu kuna prihoda, što je za 114,6 posto više u odnosu na 2010., kad je ostvareno 1,9 milijardi kuna. U tom je razdoblju Super Sport utrostručio prihode i prestigao Hrvatsku lutriju. S 847 milijuna kuna prihoda postao je lider hrvatske sreće. Hrvatska lutrija za to je vrijeme ostvarila rast prihoda od 30-ak posto.

25. travanj 2024 01:10