Hrvatska
StoryEditor

Hrvatska, začudo, ne upravlja europskim medicinskim zalihama

17. Siječanj 2021.
Na proširenom popisu zemalja koje će služiti za nabavu i skladištenje medicinske opreme nije se našla Hrvatska, iako Slovenija jest. Vjerojatno je i Bruxellesu jasno da ovdje zalihe netragom nestaju

Europska komisija ovaj je tjedan proširila listu zemalja koje će služiti za nabavu i skladištenje medicinske opreme na devet zemalja dodavši postojećim članicama Belgiju, Nizozemsku i Sloveniju, a u tom smislu izgleda ne razmatra Hrvatsku jer bi zalihe, toliko je valjda jasno i Bruxellesu, vrlo vjerojatno netragom nestale, kako to već bude sa zalihama pod nadzorom hrvatske države. Osim toga Njemačkoj, koja je već zemlja domaćin programa rescEU, dodana je druga medicinska zaliha. Spomenuti program obuhvaća više od 65 milijuna medicinskih maski i 15 milijuna FFP2 i FFP3 maski, više od 280 milijuna pari medicinskih rukavica, gotovo 20 milijuna medicinskih ogrtača i pregača te nekoliko tisuća koncentratora kisika i respiratora. Europska unija, naime, zna točno što ima u svojoj rezervi za razliku od Hrvatske.

Tko čuva zalihe

Europska zaliha opreme ključne za spašavanje života distribuira se diljem Europe u zdravstvenim krizama, primjerice kada se nacionalni zdravstveni sustavi ne mogu nositi sa zaraženima koronavirusom. Zalihe su dosad već dostavljane u Hrvatsku, Češku, Francusku, Italiju, Litvu, Španjolsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju, navodi se u priopćenju Komisije. Program rescEU uključuje različite tipove medicinske opreme, poput zaštitnih maski ili respiratora koji se upotrebljavaju u intenzivnoj skrbi, a zalihe se nalaze u Belgiji, Danskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Švedskoj i Nizozemskoj, koje su i odgovorne za nabavu opreme, s tim da Komisija financira njezinu nabavu, transport i skladištenje. Koordinacijski centar za odgovore na hitne situacije koordinira distribuciju zaliha, osiguravajući da oprema ide tamo gdje je najpotrebnija, a temeljem potreba koje navedu same članice unutar Europskog mehanizma civilne zaštite.

Sustav civilne zaštite

Strateške medicinske zalihe dio su pričuve sustava rescEU, koja, među ostalim, obuhvaća sredstva za gašenje požara iz zraka i kapacitete za medicinsku evakuaciju. Zalihe sustava rescEU predstavljaju krajnju mjeru Mehanizma EU za civilnu zaštitu koja se može aktivirati u slučaju prirodnih opasnosti i opasnosti uzrokovanih ljudskim djelovanjem. 'Koronavirus je i dalje velik zdravstveni izazov u 2021. i znamo da moramo ostati na oprezu. S četiri dodatne zalihe medicinske opreme u okviru sustava rescEU u Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj i Sloveniji EU osigurava da ranjive skupine i zdravstveni radnici dobiju opremu potrebnu za zaštitu i održavanje stabilnih zdravstvenih sustava diljem kontinenta', izjavio je povjerenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

27. travanj 2024 06:37