Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski proizvođači voća i povrća proći će kao i britanski - tragično

04. Studeni 2019.

Zbog neizvjesnog epiloga Brexita u Veliku Britaniju dolazi na sezonski rad sve manje berača voća i povrća pa, kako prenose mediji, na tisuće tona trune na poljima. Procjenjuje se da je ove godine manje berača za oko 30 posto, pa je to svakako prilika za proizvođače u zemljama koje imaju tradiciju proizvodnje da povećaju svoj izvoz voća i povrća, ali ne i za hrvatske.

- Nema šanse da mi iskoristimo tu situaciju u Velikoj Britaniji, ne samo zbog toga što je naša proizvodnja, osim mandarina, nedostatna za domaće potrebe, nego zato što i mi imamo isti problem kao i britanski proizvođači – nema tko brati naše plodove – kaže Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

On je naveo da su od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva rada i mirovinskog sustava tražili povećanje dozvole za sezonski rad stranaca s tri na devet mjeseci, no povećano im je na šest mjeseci. Gregurić napominje da se s problemom nedostatka radne snage suočavaju već pet godina, a da je eskaliralo u zadnje dvije godine. Veli da je vlada pristala na produljenje sezonskog rada strancima prije nekoliko godina, sada bi ipak imali mirniju situaciju.

- Ovako, hrvatski će proizvođači proći kao britanski – zaključuje Gregurić.

20. travanj 2024 04:59