Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski projekt Birdbox u finalu najvećeg europskog hackathona

11. Svibanj 2020.
Vuk Vukovic i Marko Stajcer

Poslovna inteligencija sudjelovala je u #EUvsVirus hackathonu organiziranom od strane Europske komisije u uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske Unije te je rješenje Birdbox njihovog tima multidisciplinarnih stručnjaka ušlo u samo finale među 10% najboljih projekata u domeni Digitalnih financija.

U finalu, Birdbox je odabran kao jedno od 117 najperspektivnijih rješenja koja će sudjelovati u Matchathonu, koji će se održati 22. do 25. svibnja, a na kojem će PI tim imati priliku dodatno unaprijediti svoje rješenje kroz niz radionica te prezentirati Birdbox potencijalnim korisnicima i investitorima.

EUvsVirus hackathon održan je između 24. i 26. travnja diljem svijeta te je okupio sudionike s istim ciljem – razviti prototip i rješenje za tehnička, politička i društveno relevantna pitanja vezana uz krizu uzrokovanu Corona virusom. Natjecanje je okupilo 20.900 sudionika iz cijele Europe i šire te je predano ukupno 2.163 rješenja, a Poslovna inteligencija natjecala se u izazovu pod nazivom “Podrška identifikaciji financijskih nedostataka”. Tim Poslovne inteligencije sastojao se od šest članova, eksperata za različita područja prikupljanja, obrade, analize i vizualizacije podataka. U timu su bili Iva Sorić, Davor Dinjar, Josip Puniš, Bernard Curić, Petar Pejaković i voditelj tima Marko Štajcer.

- Ovaj projekt je prototip rješenja koje bi državama članica EU pomoglo da pronađu optimalnu strategiju za pomoć gospodarstvu, tako što će uz pomoć našeg rješenja moći detektirati najkritičnija područja i pronaći ona u kojima bi financijski paket pomoći imao najbolji mogući utjecaj na očuvanje radnih mjesta i gospodarstvo u cjelini. Platforma također omogućava  izradu simulacija i testiranje različitih scenarija utjecaja krize na gospodarsku djelatnost pojedine države ili jedinstvenog EU tržišta. Ovo rješenje primjenjivo je ne samo na neposredne posljedice trenutne krize, već i u slučaju povratka COVID-19 pandemije ili  druge krize koja bi opet utjecala na gospodarstvo. Rješenje je također primjenjivo za analizu tržišta i ocjenjivanje rizika u različitim tržišnim uvjetima - rekao je Marko Štajcer, Direktor odjela Inovacija i razvoja u Poslovnoj inteligenciji.

Nakon Hackathona, rješenje Poslovne inteligencije kao jedno od odabranih 117 rješenja bit će dio Matchathona, koji će se održati 22. do 25. svibnja, a kojem je cilj spojiti timove s potencijalnim korisnicima i investitorima.

- Plasman u finale i poziv na Matchathon nam je dodatan motiv i poticaj za daljnji razvoj proizvoda te smo u Birdbox projekt uključili i druge partnere,  a posebno nas veseli da nam se pridružio i Vuk Vuković, doktor znanosti s Oxforda i jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za političku ekonomiju s ciljem što bolje prezentacije Birdboxa i hrvatskih inovacija na predstojećem Matchathonu. Obratili smo se i FINA-i sa zamolbom da nam ustupe anonimizirane podatke za izračun COVID scorea, koji bi nam pomogli da dodatno proširimo funkcionalnost aplikacije. FINA je potvrdila podršku, uz napomenu da se radi o osjetljivim podacima te da se zbog regulativnih zahtjeva posebna pažnja mora obratiti na sigurnost i način obrade podataka. Naša je želja da u budućnosti, ako projekt postane komercijalni proizvod, omogućimo hrvatskim institucijama besplatno korištenje Birdboxa -  dodao je Štajcer.

Iz Financijske agencije su izjavili da kao društveno odgovorna institucija, FINA nastoji podržati inicijative pojedinaca i institucija u području unaprjeđenja kvalitete života te razvoja gospodarstva i društva u cjelini.

- Sa svim svojim karakteristikama, agregirani podaci, omogućit će i inovativnom rješenju kao što je Birdbox bolju mogućnost predstavljanja svog rješenja na Matchatonu te je FINA u duhu podržavanja hrvatskih inovacija odlučila u okviru svojih mogućnosti dati podršku. Covid score je jedinstvena objektivna ocjena ugroženosti poslovanja te je Hrvatska među prvima koja je implementirala takav sustav prilikom upravljanja mjerama za pomoć gospodarstvu, pa u tom smislu Covid score daje jednu značajnost u cjelokupnom Birdbox rješenju. Podrška našem poslovnom sektoru da pokaže izvrsnost i izvan naših granica te time i postanu globalni igrači, što po znanju, stručnosti i inovativnosti svakako mogu, za FINU predstavlja priliku koju ne želimo propustiti -  - dodali su iz Fine. 

U organizaciji ovog do sad najvećeg svjetskog hackathona sudjelovala je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) kao nacionalno tijelo za podršku natjecateljima iz Hrvatske.

- Plasman hrvatskog tima s projektom BirdBox je sjajan, pogotovo uzmemo li u obzir snažnu konkurenciju međunarodnih timova. To pokazuje da uspjeh nije rezerviran samo za velike i bogate te da su hrvatska rješenja vrlo konkurentna u svijetu. Čestitamo i ostalim hrvatskim natjecateljima koji su dio pobjedničkih timova, čime su dobili ulaznicu za Matchathon u sklopu kojeg će se svi finalisti imati priliku susresti s potencijalnim partnerima -izjavio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

Vuk Vuković je izuzetno optimističan vezano za Birdbox i predstojeći Matchathon.

- Birdbox je odličan projekt i veselim se što ću biti dio ovog sjajnog tima. U našim projektima u Oraclumu mi koristimo isti pristup i metodologije predviđanja za odgovore pojedinaca, a ovdje se koriste kako bi se napravile relevantne simulacije utjecaja negativnih događaja na prihode tvrtki - rekao je Vuković.

24. travanj 2024 05:58