Hrvatska
StoryEditor

[Hrvatski SWOT] Boris Žitnik: Za povećanje izvoza trebamo osnovati stvarnu nacionalnu izvoznu banku

13. Studeni 2020.
Boris Žitnik

Boris Žitnik godinama se zalaže za povećanje izvoza, pa je to svoje opredjeljenje ponovio i u današnjoj SWOT analizi koju objavljujemo u sklopu Liderovog projekta 'Hrvatski SWOT'. Ta 'izvozna ofenziva' uopće se ne kosi s jučerašnjim prijedlogom Mladena Pejnovića da tržište od pola milijarde ljudi 'napadnemo' prodorom u male europske niše; naprotiv, ti su prijedlozi izrazito kompatibilni.

Žitnikov recept za povećanje izvoza i uravnoteženje vanjskotrgovinske bilance vidi u osnivanju stvarne nacionalne izvozne banke. Netko će reći da ionako već imamo HBOR, ali ta je institucija nastala u jeku rata, 1992., kao Hrvatska kreditna banka za obnovu (HKBO), a potkraj 1995. u naziv je dodan i 'razvitak'. Iako se HBOR također bavi kreditiranjem izvoza, to je samo segment njegova rada. Prava izvozna ofenziva zahtijeva pravu izvoznu banku u kojoj izvoz neće biti podstanar.

Iz Žitnikove analize izdvajamo članstvo u EU, koje on vidi kao snagu prvenstveno zbog discipliniranja vlasti i EU fondova. Istovremeno je svjestan da članstvo u EU predstavlja i prijetnju – kroz gubitak ljudi, uvoz i zatiranje poslova u zemlji. I dodaje da smo si sami prijetnja jer imamo neambiciozne, preniske planirane stope rasta, što uzrokuje zaostajanje u razvoju u odnosu na druge članice EU.

image
SWOT 789 Boris Žitnik
foto

U novom tiskanom izdanju Lidera – može i digitalno – pročitajte SWOT analize Liderovih opinion makera Mladena Pejnovića, Vedrana Antoljaka i Damira Novotnyja, te sektorsku analizu industrije Borisa Teškog

18. travanj 2024 05:18