Hrvatska
StoryEditor

[HRVATSKI SWOT] Slavica Singer: Snaga je u sigurnosti, a slabosti u apatiji i političkoj nepismenosti većine političara

17. Prosinac 2020.
Slavica Singer

Slavica Singer, voditeljica diplomskog studija Poduzetništvo na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, jednu slabost hrvatske ekonomije u svojoj SWOT analizi nazvala je na originalan način. Nezadovoljstvo načinom na koji se vodi politika – izraženo kod više analitičara u sklopu serijala 'Hrvatski SWOT' – nazvala je bez dlake na jeziku političkom nepismenošću većine političara. Ipak, rekli bismo da je od toga još dramatičnija ekonomska nepismenost hrvatske političke većine.

Među slabosti uvrštava apatiju koju opisuje stajalištima: ‘Ništa se ne može promijeniti.’ i ‘Stalno je sve isto.’

Singer je među rijetkima je koji su sigurnost u Hrvatskoj svrstali među nekoliko ključnih elemenata snage, a jedina je objasnila da je potreban angažman u svim područjima kako bi se osvijestila javnost – posebno mladi i političari – o toj snazi Hrvatske.

Osječka ekonomistica uključila se u raspravu o globalnim lancima vrijednosti koje smo zapazili i u već objavljenim analizama Martine Dalić, Marijane Ivanov, Damira Novotnyja, HBOR-a... Singer vidi slabost u zastarjelom obrazovnom sustavu koji ne pridonosi uključivanju Hrvatske u globalne lance vrijednosti. S druge strane, vidi priliku u globalnoj povezanosti koja nudi mogućnost uključivanja u te globalne lance, ali samo budemo li imali što ponuditi.

A u tome je 'kvaka': Europa želi strateške sektore vratiti unutar svojih granica, ali nama konkurentne zemlje kao što su Poljska, Slovačka i Rumunjska već ozbiljno, a svakako ozbiljnije od Hrvatske, rade na tome da postanu centri proizvodnje za velike europske tvrtke.

Priče o Hrvatskoj proizvodnji u širem kontekstu dohvatio se i Darko Tipurić u svojoj SWOT analizi koju ćemo objaviti sutra.

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera možete pročitati i SWOT analize Siniše Hajdaša Dončića i Darka Tipurića, te sektorsku analizu turizma koju je pripremio Veljko Ostojić u suradnji sa Sanjom Čižmar

28. travanj 2024 15:08