Hrvatska
StoryEditor

[Hrvatski SWOT] Zvjezdana Blažić: I prehrambene tvrtke bi mogle dobivati potpore do 800.000 eura kad bi Hrvatska imala programe poticaja

20. Listopad 2020.
Piše:
piše Zvjezdana Blažić
Geja savjetovanje
Budući da su ovo izazovna razdoblja za sve sektore, treba poduprijeti daljnji rast i jačanje industrije hrane i pića. Pritom bi trebalo naglasiti izvoz i više ulagati u razvoj novih proizvoda i inovacije, ali i poboljšavati investicijsku klimu, tvrdi Zvjezdana Blažić u svojoj SWOT analizi prehrambene industrije

Prehrambena industrija jedna je od vodećih industrijskih grana u Hrvatskoj koje znatno utječu na gospodarstvo u cjelini. Osim što utječe na industrijsku proizvodnju i zaposlenost, ima veliko značenje i za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

image
SWOT analiza Zvjezdana Blažić - snaga
foto
Peta je najveća izvozna grana u hrvatskoj prerađivačkoj industriji, no unatoč kontinuiranom rastu izvoza zabrinjava trend usporavanja izvoznog rasta i pad konkurentnosti prehrambenog sektora RH. Poboljšanje izvozne konkurentnosti domaće prehrambene industrije nezaobilazan je čimbenik uspješnog razvoja industrije i gospodarstva u cjelini. 

Strateška gospodarska grana

Hrvatska se prehrambena industrija zbog svoje važnosti i pokazatelja smatra strateškom gospodarskom granom. Snaga te tradicionalne industrije u njezinoj je stabilnosti, izdržljivosti, znanju i sposobnosti prilagodbe suvremenim tehnologijama i promjenama u tržišnom okružju.  

image
SWOT analiza Zvjezdana Blažić - slabosti
foto

Prehrambena industrija ostvaruje najveći udio u hrvatskom bruto domaćem proizvodu (BDP-u) i ukupnoj zaposlenosti od svih grana prerađivačke industrije te ima treći po veličini multiplikacijski učinak na ukupni BDP i zaposlenost. Industrija hrane i pića ima oko 10 posto udjela u ukupnome robnom izvozu prerađivačke industrije.

Hrvatska je neto uvoznica poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (nedostatnost u osnovnim sirovinama za preradu: mesu, mlijeku, voću i povrću). 

Prema analizama Ekonomskog instituta – Zagreb (Buturac, 2018.), ta industrija ima treći po veličini multiplikacijski učinak na ukupan BDP i zaposlenost. To znači da na jedan milijun uloženih kuna u prehrambenu industriju dobivamo 1,96 milijuna kuna rasta hrvatskog BDP-a. 

image
SWOT analiza Zvjezdana Blažić - prilike
foto

Inovacije i investicije

S obzirom na učinke na BDP, zaposlenost i izvoz, razvoj ostalih gospodarskih sektora, posebno poljoprivrednu proizvodnju, prehrambena industrija strateški je važna za gospodarstvo Republike Hrvatske. Trenutačna situacija sa širenjem bolesti COVID-19 dodatno utječe na usporavanje gospodarstva, pa i te industrije. Budući da su ovo izazovna razdoblja za sve sektore, treba poduprijeti daljnji rast i jačanje industrije hrane i pića. Pritom bi trebalo naglasiti izvoz i više ulagati u razvoj novih proizvoda i inovacije, ali i poboljšavati investicijsku klimu. 

Neiskorišteni poticaji EU

image
SWOT analiza Zvjezdana Blažić - prijetnje
foto
Europska komisija je u paketu mjera za pomoć gospodarstvu, prema privremenom okviru Komisije za državnu pomoć, odredila da poljoprivrednici sada mogu imati maksimalnu potporu od 100.000 eura po poljoprivrednom gospodarstvu. Tvrtke za preradu hrane mogu imati maksimalnu potporu od najviše 800.000 eura. Do sada nije bilo, koliko imamo informacija, nikakve inicijative da bi se za prehrambenu industriju donio program poticanja.

 

U novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera moći ćete ovog tjedna pročitati sljedeći nastavak Hrvatskog SWOT-a s analizama Tamare Perko, Ivane Gažić, Mladena Vedriša, Zdenka Adrovića...

19. travanj 2024 21:12