Hrvatska
StoryEditor

Hrvatskih 68.000 tona jabuka razdora

25. Listopad 2020.

Prošli utorak je bio Dan jabuka. U Hrvatskoj ih je lani proizvedeno 68 tisuća tona i tom se proizvodnjom bavi 19.210 gospodarstava, od čega je čak njih 17.491 s manje od jednog hektara, objavile su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Hrvatska voćarska zajednica.

Umjesto prigodničarenja, podsjetnik na to da usitnjena proizvodnja nije jedini krivac za prosjački štap na koji su osuđeni proizvođači 'kraljice voća'. Ove su godine najbolje jabuke otkupljivane po sramotnoj cijeni od 1,80 kuna po kilogramu.

Voćari dodatno strahuju od lanjskih europskih zaliha, koje ruše cijenu. I uzalud upozoravaju na neravnopravan položaj. Poljska skrivene potpore provlači kao vrlo velike olakšice za plaćanje komunalne naknade ili energije u hladnjačama i skladištima, ali i ambalažom ili prijevozom.

Zna se da u vrijeme berbe hrvatski voćari ne mogu plasirati svoje jabuke na austrijsko tržište zbog pooštrenih fitosanitarnih i drugih kontrola njihovih inspekcija koje vraćaju robu zbog, primjerice, nepravilnog deklariranja, a kod nas se mnogo uvozne robe deklarira kao domaći proizvod i naši su kupci prevareni.

Osim toga, austrijskim lancima ne pada na pamet prodavati uvozne jabuke jer bi došli na zao glas i pao bi im promet. Resornoj ministrici Mariji Vučković sve je to po tko zna koji put objašnjeno…

23. travanj 2024 14:44