Hrvatska
StoryEditor

HT u koronakrizi ima povećan promet i zapošljava 30 novih ljudi

28. Travanj 2020.
Otkako su u Hrvatskoj uvedene mjere protiv širenja koronavirusa, HT je ostvario povećanje prometa u mrežama i svladao brojne poslovne i izazove za održanje povezanosti korisnika, a trenutno zapošljava 30-ak novih ljudi, ističu iz HT-a na upit Hine o poslovanju u ‘lockdownu‘.

Napominjući kako o samim rezultatima poslovanja za prvi kvartal ne mogu davati komentare dok ih ne objave 30. travnja, iz HT-a uoči te objave za Hinu naglašavaju da su u situaciji mjera 'zatvorenosti svega' u vrlo kratkom roku morali osigurati sve preduvjete za rad zaposlenika od kuće, kao i sigurnost i zaštitnu opremu za tehničare koji su u svakodnevnom kontaktu s korisnicima na terenu.

- Prioriteti su bili osigurati zaštitu zdravlja svih zaposlenika i njihovih obitelji, ali i omogućiti povezanost u situaciji u kojoj su komunikacija i povezanost važniji nego do sada - ističu u HT-u.

Povećan promet mrežama

Iako su očekivano od početka krize uzrokovane covidom-19 bilježili znatna povećanja telekomunikacijskog prometa, to nije dovelo do nikakvih problema, jer je mreža dimenzionirana da može podnijeti i znatno veće povećanje prometa od onoga koje je sada prisutno. Otkrivaju pritom da je u mobilnoj mreži u ožujku podatkovni promet povećan za 25 posto u odnosu na veljaču, uz istodobni 35 postotni rast korištenja govorne usluge.

I u fiksnoj mreži su zabilježili povećanje prometa od 65 posto u govornoj usluzi, te rast podatkovnog prometa od 50 posto, a i za travanj, s obzirom na zahtjeve privatnih i poslovnih korisnika, očekuju nastavak uzlaznog trenda.

- HT-ova mobilna mreža i u ovom je razdoblju dokazala kako se s razlogom ubraja među top 10 mreža u svijetu, no u svakom slučaju preporučujemo veće korištenje fiksnih usluga za pristup internetu, jer su puno manje ovisne o povećanju telekomunikacijskog prometa - poručuju iz HT-a.

Vladine mjere kvalitetne, treba tako i nastaviti

Na pitanje jesu li koristili neke od vladinih mjera za pomoć gospodarstvu i što misle o tome, iz tog najvećeg telekoma i jedne od najjačih kompanija ukupno u Hrvatskoj kažu da nisu koristili te mjere niti su otpuštali ljude, nego ih trenutno i zapošljavaju, njih 30-ak, s naglaskom na IT znanja.

- Vladin paket mjera za pomoć gospodarstvu smatramo kvalitetnim rješenjem i nadamo se da će se i nakon rješavanja krize nastaviti s potezima u smjeru osiguravanja što poticajnijeg poslovnog okruženja. To će biti i presudno za što brži oporavak, a u tom kontekstu naglasak bi trebao biti na poticanju ulaganja u digitalnu infrastrukturu jer je dokazano da daje značajan pozitivan impuls gospodarskoj aktivnosti - poručuju iz HT-a.

Pozdravljaju posebice mjeru koja je telekomima, pa tako i HT-u, od ponedjeljka, 27. travnja, omogućila otvaranje prodajnih mjesta, uz poštivanje strogih epidemioloških mjera, što će im, kako kažu, olakšati svakodnevni rad i omogućiti kvalitetnu podršku korisnicima s obzirom da je neke usluge brže i jednostavnije ponuditi fizički nego na daljinu.

- Nakon normalizacije aktualne situacije, bit će nužno politike i aktivnosti usmjeriti ka kreiranju gospodarskog okruženja usmjerenog na poticanje poduzetništva i privlačenje investicija. To će imati i ključnu ulogu pri izlasku iz krize, kao i brža digitalizacija gospodarstva i društva te agilniji pristup poslovanju kojeg omogućavaju nove tehnologije za povećanje konkurentnost gospodarstva i podizanje životnog standarda - zaključuju iz HT-a.

24. travanj 2024 16:19