Hrvatska
StoryEditor

HTZ pokrenuo portal za online plaćanje turističke pristojbe u nautici

17. Srpanj 2020.
Nautički turizam

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) pokrenula je portal za online plaćanje turističke pristojbe u nautici, koja se dosad mogla plaćati samo u lučkim kapetanijama i njezinim ispostavama, izvijestili su u petak iz HTZ-a.

Riječ je o portalu nautika.evisitor.hr, u sklopu kojeg se na više jezika nude upute nautičarima o tome kako platiti tu pristojbu, odnosno koje ih na jednostavan i pregledan način vode kroz proces prijave i plaćanja turističke pristojbe. Osim na hrvatskom jeziku, dostupan je i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a portal podržava plaćanja putem svih najpoznatijih svjetskih kartičnih brandova.

- Nakon što izvrši plaćanje turističke pristojbe, nautičar dobiva potvrdu na svoju email adresu, koju mora čuvati tijekom cijelog boravka na plovilu, savjetuju iz HTZ-a.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je važnost nautike kao jednog od najvažnijih hrvatskih turističkih proizvoda, za kojim je potražnja posebice izražena u ovim tržišnim okolnostima s pandemijom koronavirusa.

- Podaci o broju prodanih potvrda, odnosno vinjeta u nautici, pokazuju da ih je od početka ove godine do 15. srpnja prodano više od 7.000, što je 53 posto rezultata ostvarenog u prošloj rekordnoj godini. Dobre rezultate bilježimo i u segmentu nautičkog chartera, u kojemu je po podacima iz sustava eCrew u dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno gotovo 200 tisuća noćenja ili oko 57 posto lanjskog rezultata - iznosi Staničić.

Smatra da će online plaćanje turističke pristojbe u nautici pridonijeti ne samo jednostavnijem plaćanju, nego i sigurnosti nautičara i turističkih i lučkih djelatnika, pogotovo u situaciji kada su na snazi epidemiološke preporuke socijalnog distanciranja.

Iz HTZ-a pritom još podsjećaju da sukladno Zakonu o turističkoj pristojbi nautičari mogu platiti turističku pristojbu prema duljini plovila, a od ove godine (2020.) i prema broju osoba, odnosno broju noćenja ako je to za njih povoljnije, što je, kako dodaju, najčešće slučaj tijekom kraćeg boravka u destinaciji.

22. travanj 2024 01:11