Hrvatska
StoryEditor

HUT i HUP podržavaju donošenje Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu

14. Travanj 2020.
građevinsko zemljište

Hrvatska udruga turizma (HUT) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zajedno s dvije najveće nacionalne strukovne udruge u turizmu, Kamping udrugom Hrvatske i Udrugom poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, podržavaju donošenje Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu čiji je prijedlog teksta usvojila Vlada, a koje treba riješiti jedno od najznačajnijih pitanja bitnih za razvoj hrvatskog turizma, pogotovo kampinga.

Iz turističkog sektora je u više navrata ukazivano o kako je neriješeno pitanje turističkog zemljišta jedno od ključnih prepreka otvaranju punog investicijskog potencijala u turističkom sektoru. Zbog toga je tijekom procedure pripreme ovog zakona bilo iznimno važno osigurati visoku razinu komunikacije i suradnje predlagača, resornog ministarstva i zainteresiranih strana iz turističkog sektora, što je i učinjeno, a rezultat su kvalitetna predložena rješenja.

Turističkim kompanijama je naročito važna promjena modela korištenja zemljišta sa suvlasničke zajednice na model zakupa koji osigurava dugoročnu pravnu izvjesnog korištenja zemljišta obzirom da je predviđen rok zakupa od 50 godina.

Potpunu ocjenu ovog zakonskog rješenja ipak onemogućavaju dva otvorena pitanja i to: cijena zakupa i predložena razlika u visini zakupa ovisno o području obavljanja djelatnosti.

Unatoč prijedlogu turističkog sektora da cijena zakupa zemljišta kao jedan od bitnih elementa budućeg odnosa između vlasnika zemljišta i zakupca bude regulirana zakonom, tekst prijedloga zakona to ipak ostavlja urediti Uredbom odnosno podzakonskim aktom. Takvo rješenje, uz nepostojanje prijedloga teksta Ugovora o zakupu nažalost cijenu u ovom trenutku ostavlja kao nepoznanicu. Pored toga, prijedlogom zakona predviđena je različita visina zakupnine za pojedine priobalne županije, kroz tzv. koeficijent ekonomske isplativosti, što u HUT-u i HUP-u drže nepotrebnim, neargumentiranim i s aspekta poslovanja pod jednakim tržišnim uvjetima upitnim rješenjem.

U HUT-u i HUP-u vjeruju da će konačan tekst zakona kao i podzakonski i ostali akti koji slijede omogućiti njegovu provedbu, što nažalost nije bio slučaj sa postojećim zakonom.

HUT i HUP drže da je nužno što prije donijeti sve akte nužne za provedbu novog zakonskog rješenja te izražavaju daljnu spremnost za suradnjom sa zakonodavcem do konačnog čina potpisvanja ugovora o zakupu sa našim članicama i ostalim zainteresiranim turističkim subjektima.

19. travanj 2024 19:45