Hrvatska
StoryEditor

HZJZ noćnim klubovima: Rad na otvorenome, ne koristiti plesni podij za ples, obustava rada u slučaju zaraze

13. Kolovoz 2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavilo je preporuke za rad noćnih klubova, s obzirom na to da se u posljednje vrijeme najveći dio novooboljelih od koronavirusa zarazio upravo na ovim mjestima. 

Preporuka prestanka rada u zatvorenome i rad na otvorenome. Preporučuje se rad noćnih klubova organizirati na način da se koriste kapaciteti za rad na otvorenom te da se onemogući rad i boravak posjetitelja u zatvorenim prostorima noćnih klubova. Klubovima koji raspolažu isključivo zatvorenim prostorom preporučuje se nastavak rada po principu uobičajenih ugostiteljskih objekata (npr. kafića).

Plesni podij. Preporučuje se ne koristiti plesni podij u funkciji prostora za ples. Na prostoru plesnog podija preporučuje se postavitistolove i stolice tako da između pojedinih skupina posjetitelja koji sjede oko stolova bude najmanje 1,5 m.

Protuepiedmijske mjere. U okolnostima u kojima se iz epidemiološke anamneze oboljelih utvrdi da je izvor/okolnost zaražavanja SARS-CoV-2 virusom boravak u noćnom klubu, preporučuje se da sanitarni inspektor sukladno članku 69. stavak 2. točka 2. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, odmah obustavi rad objekta (noćnog kluba) s vremenom važenja odluke o obustavi rada sukladno mišljenju sanitarnog inspektora odnosno epidemiologa, te da naloži protuepidemijsku dezinfekciju i testiranje svih zaposlenika RT-PCR metodom na SARS-CoV-2. Sukladno rezultatima provedenih testiranja i epidemiološkoj procjeni određuje se mjera samoizolacije za sve osobe za koje je to potrebno.

25. travanj 2024 03:19