Hrvatska
StoryEditor

Igor Škrgatić: Pozicija malih i srednjih poduzetnika u gospodarstvu vječna je i neiscrpna borba

09. Srpanj 2020.
Igor Škrgatićfoto Dražen Lapić

Do sada ime Igora Škrgatića u poduzetničkim vodama nije bilo ime koje bi odzvanjalo poznatim asocijacijama. To bi se sada moglo promijeniti. Škrgatić je nedavno postao predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca koja trenutno prolazi kroz najturbulentnije razdoblje od svog osnutka. A Škrgatić je jedan po pokretača tih promjena. Posljednjih je 15 godina karijere proveo na odgovornim funkcijama u bankarstvu i financijama (projektni menadžer Privredne banke, član Uprave Triglav osiguranja), posjeduje licence investicijskog savjetnika, brokera i zastupnika u osiguranju, a trenutno sa suprugom Sabine Gradištanac Škrgatić upravlja tvrtkom BeOn Savjetovanja koja se specijalizirala za poslovanje s blokiranim građanima.

Preuzeli ste jednu od najizazovnijih pozicija unutar HUP-a i to u vrijeme raznih interesnih previranja. Zbog čega?

Funkciju predstavnika malih i srednjih poduzetnika nisam preuzeo kao pojedinac već smo se unutar Izvršnog odbora dogovorili da ću ja biti ta osoba koja će u javnosti predstavljati Udrugu kao predsjednik Izvršnog odbora. Bila je to timska odluka. Ubuduće ću svojem timu prepustiti da svatko zastupa područje u kojem je najbolji. Ima nas 20-tak u IO i svatko pokriva neku nišu odnosno područje svoje ekspertize.

Zalažete se za ukidanje predsjedničke funkcije u HUP-u.

Ta funkcija potječe iz 90-tih, kad je HUP osnovan, kako bi se dobio medijski prostor za nečije lik i djelo. Po meni ju, ako ne ukinuti, treba svakako redefinirati. Volonterska funkcija u kojoj ste zapravo operativno stalno angažirani nema previše smisla jer ne možete kvalitetno obavljati taj posao. Glavni direktor HUP-a bi trebao preuzeti na sebe sav operativni posao, a uostalom uz sebe ima i 40 zaposlenih, što nije baš malo. A u 30 granskih udruga ima dovoljno ljudi koji se u pojedinom trenutku mogu medijski eksponirati. Ne vjerujem baš u stručnjake opće prakse.

Kako točno funkcionira vaš obiteljski biznis? Navodno imate unikatan poslovni model na tržištu.

Obiteljski biznis je zato što je supruga Sabine Gradištanac Škrgatić suvlasnik i direktor u BeOn-u. Uspoređivali smo situaciju u svim zapadnim zemljama gdje postoji neka mreža neovisnih pružatelja usluga financijskog savjetovanja koja pomaže prezaduženima i država ih na neki način potiče i subvencionira. U Hrvatskoj je to je autorski, unikatni model. Beon je kreditni posrednik, ugovara posao s bankama i radi operativu, a naša druga tvrtka i- Solutio u kojoj je partner Marijan Sviličić bavi se financiranjem. Dugo radim u financijskom sektoru i upoznao sam problematiku sa svih strana. Premisa je sljedeća: dužnik želi podmiriti svoje obveze, vjerovnici se žele nagoditi s njim, spremni su na pregovore i otpise. A vi to nekako morate upariti. Fali netko između tko daje novac jer je dužnik blokiran. Mi nakon nagodbe garantiramo da ste izašli iz problema.

Cijeli intervju pročitajte u novom tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

03. svibanj 2024 18:35