Hrvatska
StoryEditor

In memoriam – Slavko Krajcar

19. Lipanj 2021.
prof dr sc Slavko Krajcar

Umro je prof. dr. sc. Slavko Krajcar u 71. godini života. Vijest o odlasku uvaženog profesora Fakulteta elektrotehnike i računarstva s nevjericom su primili svi koji su poznavali njegovu nevjerojatnu energiju i bezrezervni angažman u svakom poslu kojega se prihvatio. Elan s kojim je pristupao novim izazovima bio je rijetko viđen i teško je prihvatiti činjenicu da će ostati praznina u znanstvenoj, stručnoj i poslovnoj zajednici.

U biografiji Slavka Krajcara zabilježeno je jedno radno mjesto – Fakultet elektrotehnike i računarstva na kojemu je bio profesor i dekan – ali i niz drugih angažmana. Sudjelovao je brojnim domaćim i međunarodnim projektima, član renomiranih stručnih udruženja autor i predavač na znanstvenim, stručnim i poslovnim skupovima.

Vizija i širina pogleda omogućili su mu sudjelovanje i vođenje mnogih projekata iz područja energetike, a među njima su i Energetska strategija Hrvatske te Strategija energetske učinkovitosti. Osim što je na Fakultetu u 46 godina obrazovao generacije sadašnjih energetičara, bio je poznat po tome što je među prvim dekanima koji su ostvarili kvalitetnu suradnju akademske i poslovne zajednice.

Kao aktivni sudionik brojnih stručnih skupova, bio je čest suradnik i na Liderovim konferencijama. Godinama je izlagao i moderirao okrugle stolove na konferenciji o Energetskoj budućnosti Hrvatske i drugim skupovima koji su se bavili tehnologijom i industrijom.

Jedan od projekata u kojemu je od početka sudjelovao je Lider invest. Kao član stručnog odbora prepoznavao je investicijske projekte koji su doprinosili podizanju tehnološke i inovativne razine gospodarstva. Iz zahvalnosti za nesebičan doprinos, za sve dobro što je učinio, za sve što je ostavio i ideje u koje je vjerovao, nagrada Lider investa za investicije s visokom tehnološkom razinom od sljedeće godine će nositi ime Slavka Krajcara.

Iz te suradnje ćemo uvijek pamtiti njegov prijateljski i pozitivan stav. Svakom problemu i izazovu je pristupao konstruktivno. Svaku dobru ideju je objeručke prihvaćao, a potom joj dodavao i gradio.

Za nekoliko dana prof. Krajcar je trebao sudjelovati na Liderovoj Energetskoj konferenciji uvodnim izlaganjem o energetskoj tranziciji. Tema o kojoj danas mnogi govore, a on je bio jedan koji je bio svjestan te potrebe davno prije. Bio je svjestan svih izazova na putu prema niskougljičnoj tranziciji i da taj put nije nimalo lak. U najavi teme ostavio je poruku koja odražava njegov vječno pozitivan stav: „Kao i u svakoj drugoj tranziciji svi odgovori danas ne postoje. No, valja biti optimist. Odgovora da već danas krenemo u tom smjeru ima dovoljno, a ostatak ćemo razvijati putem.“

Napisao Tomislav Blagaić.

26. travanj 2024 21:52