Hrvatska
StoryEditor

Infografika: Najveći izvoznici vina – Francuska uprihodi 11 milijardi dolara od izvoza, Hrvatska 18 milijuna

27. Lipanj 2020.

Od ulaska Hrvatske u EU proizvodnja vina pada, uvoz raste, a smanjuju se i površine pod vinogradima. U hrvatskoj proizvodnji vina ogledaju se problemi kao i u cijelom poljoprivredno – prehrambenom sektoru, a to je da, unatoč velikoj tradiciji i znanju, Hrvatska i dalje ne proizvodi dovoljno vina niti za domaće tržište, pa se uvozi često jeftinije i nekvalitetnije vino.

To naravno govori da prostora za napredak ima, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. No gdje je Hrvatska, kada se priča o proizvodnji vina ako se gledaju velikani poput Francuske, Italije ili Španjolske? Ukupan izvoz svjetskog vina vrijedan je 36,1 milijardu dolara, a polovina svjetskog izvoza vina dolazi iz dvije zemlje, Francuske i Italije. Također, čak tri četvrtine svjetskog izvoza dolazi iz Europe.

Infografika sa stranice Howmuch.net izvukla je podatke iz Međunarodnog trgovačkog centra, a u grafici su uključene samo one zemlje koje su zaslužne za više od 0,1 posto ukupnog svjetskog izvoza vina. Na prvi je pogled jasno da europske zemlje dominiraju na svjetskom vinskom tržištu, mada Australija i Novi Zeland također imaju značajan udio.

image
foto Howmuch.net


Također, u infografici je uključena i Hrvatska koja prema podacima Međunarodnog trgovačkog centra izvozi vina za oko 18 milijuna dolara godišnje, dok recimo Srbija izvozi za 21 milijun dolara. Prva zemlja po izvozu vina je naravno Francuska koja uprihodi 11 milijardi dolara, zatim Italija sa 7,3 milijarde dolara, Španjolska 3,1 milijardu dolara, Australija 2,1 milijardu dolara dok veliku petorku zatvara Čile s 1,9 milijardi dolara uprihođenih od izvoza vina.

Među najboljih deset izvoznika smjestili su se još i SAD (1,4 milijarde), Novi Zeland (1,2 milijarde), Njemačka (1,2 milijarde), Portugal (920 milijuna) i Ujedinjeno Kraljevstvo (837 milijuna).

18. travanj 2024 04:41