Hrvatska
StoryEditor

Infografika: Najveći pad BDP-a u Grčkoj, Hrvatska četvrta najgora u Europi

08. Svibanj 2020.

Europska komisija objavila je ekonomsku prognozu za proljeće 2020. koja pokazuje da koronakriza pustoši europsko gospodarstvo.

Očekivalo se da će kolektivni BDP EU-a rasti 1,2 posto ove godine, ali sadašnja kriza gurnula je EU u najdublju recesiju od njezina osnivanja. Također, to prate i stope nezaposlenosti koje rastu u svim zemljama EU. Prošle je godine nezaposlenost u EU iznosila 6,7 posto, a sada se predviđa da će porasti na 9 posto.

 

image
foto Statista
Podaci pokazuju da nijedna država članica EU neće iz krize izaći neokrznuta, dok će zemlje u južnoj Europi biti najviše pogođene. Iako je Grčka ostvarila napredak od financijske krize 2008. godine očekuje se da će sada doživjeti najveći pad BDP-a od svih ostalih članica koji će po prognozama iznositi 9,7 posto. Također, isto se očekuje i od Italije (9,5 posto) i Španjolske (9,4 posto) nakon kojih slijedi i Hrvatska.

Iako je Njemačka pretrpjela znatno niži broj smrtnih slučajeva od mnogih svojih susjeda i polako ublažava mjere, i dalje se predviđa pad  BDP-a od 6,5 posto.

Nakon sedam tjedana stroge karantne, Talijani su napokon izašli iz svojih domova početkom tjedna, dok će njemačke škole i restorani biti otvoreni u sljedećih nekoliko dana. Iako se situacija poboljšava, većina čelnika EU ostaje oprezna zbog mogućnosti drugog vala infekcije.

26. travanj 2024 00:18