Hrvatska
StoryEditor

Infografika: Prvi hrvatski AI registar svih dionika ekosustava umjetne inteligencije

21. Listopad 2020.

Krajolik hrvatskog AI tržišta u konstantnom je porastu posljednjih godina, a sve do sada nije postojao relevantan pregled svih dionika tog tržišta, od AI tvrtki i startupa do šireg ekosustava umjetne inteligencije u Hrvatskoj.

Sada smo i to dobili zahvaljujući udruzi CroAI koja okuplja vodeće hrvatske tvrtke čija je osnovna djelatnost umjetna inteligencija ili se njihovi proizvodi i usluge značajno oslanjaju na neku od tehnologija iz širokog područja umjetne inteligencije.

Croatian AI Landscape je prvi hrvatski AI registar svih dionika ekosustava umjetne inteligencije u Hrvatskoj, uključujući tvrtke, startupe, obrazovne i istraživačke institucije i ostale relevantne organizacije.

- Velika nam je čast premijerno predstaviti rezultate istraživanja udruge CroAI s ciljem mapiranja hrvatskog ekosustava umjetne inteligencije. Tijekom posljednja tri mjeseca, mukotrpno smo pretraživali sve startup inkubatore i akceleratore kako bismo identificirali nove AI startupe u Hrvatskoj. U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, pročešljali smo nekoliko tisuća gospodarskih subjekata registriranih u IT sektoru kako bismo identificirali one koji primjenjuju umjetnu inteligenciju u svom poslovanju. Uputili smo nacionalni poziv putem svih vodećih medija u Hrvatskoj kako bi nam se sve ustanove i organizacije koje na bilo koji način djeluju u hrvatskom AI prostoru javile i popunile upitnik kojim objašnjavaju svoju ulogu. Analizom svih prikupljenih informacija uspjeli smo po prvi puta stvoriti jedinstveni pregled šireg ekosustava umjetne inteligencije – piše na stranicama udruge.

Važno je istaknuti da je ovaj landscape tek prvi od mnogih jer je tržište umjetne inteligencije u stalnom pokretu, podložno čestim promjenama, a iz Udruge kažu da će i dalje pratiti i mapirati nove dionike u AI ekosustavu.

image
Prvi hrvatski AI registar
19. travanj 2024 09:23