Hrvatska
StoryEditor

INVEST AGRO - Nekad uspješna tvrtka dovedena u gubitak i blokadu računa

19. Rujan 2020.
Zvonimir Sedlićfoto Dražen Lapić
Marko Šutalo preuzeo je Agrokom naturu od Admira Baždara i pokrenuo predstečaj. Ta je tvrtka od prošle godine vlasnik Invest agra (bivši Invest Sedlić), koji je u vlasništvu Zvonimira Sedlića brzo rastao i poslovao pozitivno

Agrokom natura u srpnju je zatražila pokretanje predstečajnog postupka zbog blokiranog računa i evidentiranih dugova od 42,5 milijuna kuna. Samo pet dana kasnije jedan direktor, Marko Šutalo, vlasnički je preuzeo tvrtku od drugog direktora, Admira Baždara. U predstečajnom prijedlogu navodi se da je račun Agrokom nature blokiran 'zbog ekonomsko-gospodarske krize uslijed COVID-19 te nenaplate potraživanja'. Tvrtka potražuje gotovo 14 milijuna kuna, ali to je znatno manje od 42,5 milijuna kuna dugova. Osim toga, račun je prvi put blokiran još 3. veljače, prije razbuktavanja epidemije i lockdowna.

U predstečajnom planu koji potpisuje Šutalo predlaže se dobavljačima da otpišu 70 posto od 32 milijuna kuna potraživanja, a ostatak od 9,7 milijuna bi im se isplatio, nakon počeka od godinu dana, u sljedećih šest godina. Ostalim vjerovnicima isplatio bi se puni iznos potraživanja u različitoj dinamici. Usvoji li se predloženi plan, Šutalovoj tvrtki preostaje da vrati ukupno 20 milijuna kuna.

Najveća žrtva tako predloženog predstečaja bila bi tvrtka Sedlić u vlasništvu Domagoja Sedlića, koja potražuje 3,4 milijuna kuna i morala bi se odreći čak 2,4 milijuna kuna, što je više od njezine prošlogodišnje dobiti.

Treba podsjetiti da je Baždar preko Agrokom nature u travnju prošle godine preuzeo tvrtku Invest Sedlić od Zvonimira Sedlića i tvrtki je promijenio naziv u Invest agro. Sedlić je u pet godina udvostručio prihode, na gotovo 200 milijuna kuna. Tvrtka je poslovala pozitivno sve do novog vlasnika, s kojim je lani iskazala gubitak od 3,5 milijuna kuna, a i njoj je račun blokiran od 20. srpnja, deset dana nakon što je Šutalo preuzeo vlasništvo od Baždara. Agrokom natura bavi se organskom proizvodnjom poljoprivrednog sjemena i svinja, a akvizicijom Invest Sedlića proširila je svoj portfelj na otkup i prodaju žitarica.

24. travanj 2024 20:14