Hrvatska
StoryEditor

Investicija Nauta Capitala omogućit će startupu Treblle širenje na nova inozemna tržišta

30. Srpanj 2021.
Treblle tim

Devet milijuna kuna uložila je investitorska tvrtka Naute Capital iz Londona u startup Treblle koji programerima omogućava lakši i brži radi na API servisima. Startup je osnovan prošle godine, a Nauta Capital otkrio ih je u studenom kad su se prijavili na startup online konferenciju WebSummit na kojoj sudjeluju investitori i startupovi.

Vedran Cindrić, direktor Trebllea, koji je startup osnovao zajedno s Darkom Blaževićem, a važan dio tima im je i Tea Šakić zadužena za razvojih mobilnih aplikacija, pojašnjava kako su na konferenciji sudjelovali na zatvorenom panelu s jednim od investitora iz Nauta Capitala tvrtke. Poslije mjesec dana javio im se zainteresiran za Treblleov proizvod i tim market, te su započeli pregovore oko investicije.

- Iznenadio nas je ogroman interes VC investitora, u smo tri mjeseca prikupili smo tri ponude za investiciju od tri različite investicijske tvrtke. Na kraju smo se odlučili za Nauta Capital jer smo najviše s njima kliknuli i pronašli kao tim. Prvi sastanak održali smo sredinom siječnja ove godine, a već krajem ožujka odlučili su investirati i poslali ponudu, term sheet. U ta dva mjeseca dosta je vremena izgubljeno na dogovaranje sastanaka i pronalažanje vremena koje odgovaraju
svima, ali sve ostalo išlo je relativno lako – kaže Cindrić.

Investicijom od devet milijuna kuna Nauta Capital ušla je u vlasničku strukturu Trebllea, radi se o 20 posto udjela i jednim mjestom u upravnom odboru.

- Tražili smo aktivnog partnera, tj. investitora, koji će nam pomoći u dosta stvari, ali veliki dio toga, pogotovo distribucija i dalje će ostati na nama – kaže Cindrić. Naglašava da Treblle nudi alat kojemu su programeri koji rade API servise glavna ciljanja publika, ali isto tako i programeri koji integriraju navedene servise. Cindrić ističe da Treblleov proizvod omogućava praćenje API upita u realnom vremenu, izvještava o potencijalnim pogreškama i problemima, automatski izrađuje i ažurira dokumentaciju za API servis te mnoštvo drugih značajki, čime štedi vrijeme i novac u svakoj fazi rada s API servisima. Veliki dio tog posla programeri trenutačno moraju raditi ručno ili jednostavno ni nemaju pristup toj razini uvida u API servise.

- Želimo poslužiti što veći dio korisnika te smo, osim programerima, cijelo sučelje i platformu prilagodili i osobama s manje tehničkog znanja tako da su naši klijenti brojni direktori, vlasnici agencija, projektni menadžeri… - ističe Cindrić.

Veći dio uloženog novca otići će u daljni razvoj Treblleova proizvoda i platforme što podrazumjeva i zapošljavanje novih ljudi. Tako da Cindrić poziva zainteresirane da se jave za razne pozicije od full stack developera, back-end developera, front-end developera, prodajnih i direktora marketinga. Osim razvoja proizvoda, financirat će i marketing te širenje na što više tržišta. Treblle posluje globalno, a većina klijenata im je iz Amerike, Skandinavije i Azije. No imaju i nekoliko hrvatskih klijenata i programera koji su s njima sudjelovali na raznim projektima, a cilj im je uskoro ih imati što više. No Treblleov fokus primarno će i dalje biti inozmena tržišta.

18. travanj 2024 18:13