Hrvatska
StoryEditor

Investicijski boom u Varaždinu: Ovih osam tvrtki kreće u gradnju poslovnih prostora

03. Rujan 2021.
Varaždinfoto Shutterstock

Početkom godine odjeknula je vijest da će tvrtka Cratis u Gospodarskoj zoni Brezje kraj Varaždina graditi najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj, no to je bio tek početak. Investicijsku atraktivnost Varaždina i njegove gospodarske zone dosad su prepoznale mnoge tvrtke, a osam ih je otišlo i korak dalje te kupilo zemljište za izgradnju poslovnih i proizvodnih prostora.

Riječ o sljedećim tvrtkama: Smart d.o.o. (2400 m²), IBO metal (3.360 m²), LG cloud (7.000 m²), Logi-Šped (1.100 m²), TerraLog (4460 m²), Salus (4600 m²), Trgograd (1576 m²). Jedna je parcela prodana tehnološkoj tvrtki NTH Mobile (3000 m²) izvan Zone Brezje.

Varaždinska tvrtka TerraLog specijalizirana za organizaciju međunarodnog i domaće transporta robe gradit će poslovnu zgradu, čija je ukupna investicijska vrijednost 1,7 milijuna eura. Svoj komad zemlje za poslovni prostor i radionicu kupila je i varaždinska tvrtka Logi-Šped, a trgovačko društvo Trgograd planira izgraditi kamionsku autopraonicu te tako proširiti svoj biznis vođenja benzinske postaje. Ljekarna Salus planira u novom prostoru otvoriti proizvodnju i galenski laboratorij.

- Svi investitori su pokrenuli postupke izrade projektne dokumentacije, osim za posljednje tri prodane parcele prije desetak dana - kaže pročelnik varaždinskog Upravnog odjela za upravljanje imovinom i gospodarstvo Tomislav Bogović. 

Dodaje da investitori mogu ostvariti dodatne poticaje u obliku umanjenja komunalnog doprinosa i komunalne naknade ovisno o broju zaposlenih i o veličini investicije. Kad zaprimimo zahtjeve za poticaje, navodi, imat ćemo pregled kolike su planirane investicije i koliko će novih radnih mjesta generirati.

Bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok često je isticao plan da se u Brezju oformi jedna od najvećih gospodarskih zona u Hrvatskoj. Sudeći prema interesu, to bi se moglo i ostvariti. Bogović napominje da gotovo svakodnevno stižu upiti novih investitora na širem području Grada, a najveće za Gospodarsku zonu Brezje. Doznajemo da se trenutno pripremaju natječaji za još četiri investitora, a očekuje se još i veća eksplozija interesa kada se izgradi servisna prometnica kroz Zonu i otvore se nove mogućnosti.

18. travanj 2024 22:16