Hrvatska
StoryEditor

Istražujemo: Što poduzetnici trenutačno smiju, a što ne smiju

06. Svibanj 2020.

Neizvjesnost i zbrka dvije su ključne riječi ovih dana u poslovnome svijetu. Neizvjesnost je još pozitivna – izvjesna je budućnost jedino onih tvrtki koje su na valu koronavirusa već ugašene. A samo ovog ponedjeljka nestalo ih je čak 70. Većina ostalih poduzetnika živi u neizvjesnosti, koju potencira posvemašnja zbrka. Često su nejasna tumačenja strogih epidemioloških mjera, od samog poteza do vrlo slobodnih interpretacija raznih interesnih udruga i medija. Tako je među higijenske propise u frizerskim salonima ilegalno, kao fake news, ušla i zabrana držanja (i čitanja) novina, koje nema ni u mjerama HZJZ-a, niti je igdje u svijetu bilo slučaja prenošenja virusa posredstvom novina.

Posebno poglavlje u cijeloj zbrci odnosi se na mjere iz državnih paketa potpore. Hoću li izgubiti pravo na potporu od 4000 kuna po zaposlenome ako nekome dam otkaz? Što ako zaposlenik da otkaz? Mogu li kao korisnik mjesečne potpore isplaćivati neoporezivi regres? Smijem li isplatiti dobit za ovu godinu ako sam se koristio mjerama potpore?

To su samo neka od pitanja koja postavljaju korisnici potpora. Osnovna je dvojba poduzetnika što (ne) smiju učiniti da ne ostanu bez državnog 'poguranca'. Ne znaju kako izbalansirati svoje mogućnosti i državne 'pomoć-eliminatore'. Koliko je ta tema užarena pokazao je i odjek na anketu o toj temi na Liderovom webu.

 

Tek što su ugostitelji i ostali 'zatvorenici' shvatili da neće izgubiti potporu ako otvore lokal, pojavile su se nove dvojbe. Na pitanje čega se poduzetnici najviše boje dobili smo do ove srijede čak 1132 odgovora, što je relevantan broj i za kompleksna ispitivanja javnog mnijenja. Najveći je strah od gubitka mjesečne potpore u slučaju davanja otkaza. A da poduzetnici ne igraju samo 'bunker', pokazuje i 'drugoplasirana' dvojba – može li se dobiti mjesečna potpora i za otvaranje novih radnih mjesta. Nažalost, odgovor porezne stručnjakinje Marije Zuber na to ofenzivno pitanje negativan je.

Ona kao konzultant itekako vidi veliku zbrku koja vlada u tumačenju novih propisa. Dala je Lideru iscrpne odgovore na deset ključnih pitanja vezanih uz dobivanje državnih potpora, odnosno mogući gubitak neke od mjera. Nitko ne gubi pravo na mjesečnu potporu s jednim ili dva otkaza. Poduzetnik s deset zaposlenih gubi pravo na '4000 kuna' ako je dao pet otkaza (više od 40 posto), ali onaj tko je imao 11 zaposlenih ostaje bez potpore već nakon potpisanoga trećeg otkaza (više od 20 posto). Regresi za godišnji odmor i sve druge neoporezive nagrade mogu se isplaćivati i nisu u koliziji s primanjem potpora.

Za one tvrtke koje se nadaju da će do kraja godine poslovati u plusu dobra je vijest da će i kao korisnici potpora smjeti isplatiti dobit za 2020. Marija Zuber upozorava da se hrvatske odredbe u tom dijelu razlikuju od uvjeta u drugim europskim državama, što može biti koristan signal stranim multinacionalkama koje posluju u Hrvatskoj da ove godine veću dobit iskažu ovdje, a ne u matičnoj državi.

Kompletan tekst u kojem porezna savjetnica Marija Zuber daje odgovore na ključne poduzetničke dvojbe možete pročitati u tiskanom ili digitalnom izdanju Lidera

19. travanj 2024 13:37