Hrvatska
StoryEditor

Ivan Mrvoš: Trenutno nemamo osnove za novu rundu financiranja

16. Listopad 2020.
Ivan Mrvošfoto Dražen Lapić

Ivan Mrvoš, osnivač i direktor tvrtke Include, koja se proslavila po pametnim klupama Steora, pred velikim je poslovnim preokretom. Najavio je predstavljanje novih proizvoda krajem studenog i obustavu dosadašnje proizvodnje. Budući da je koronavirus ponovno počeo remetiti tržište, popričali smo s njime što očekivati do kraja godine.

Naveli ste da potpuno obustavljate dosadašnju proizvodnju. Znači li to da više neće biti pametnih klupa?

Klupa će i dalje biti, ali u nešto drugačijoj izvedbi u odnosu na dosadašnje. U posljednje četiri godine prodaje Steora klupa učili smo i pratili što kupci i korisnici žele, koje funkcionalnosti doprinose gradovima u njihovim Smart City strategijama te razmatrali kako se što bolje uklopiti u različito dizajnirane javne prostore. Sve te informacije poslužile su nam kao temelj za dizajniranje novih klupa koje će biti predstavljene 23. studenog.

Možete li nam dati još neku informaciju o novim proizvodima (nestrpljivi smo saznati)?

Za sada mogu reći da glavni fokus tvrtke i dalje ostaje B2G segment poslovanja, što znači da će dio novih proizvoda ponovno biti usmjeren napretku i razvoju gradova za 21. stoljeće. U odnosu na klupe, koje često gledamo kao luksuzniji proizvod, novi B2G proizvodi donose rješenja konkretnih problema s kojima se gradovi danas suočavaju i omogućiti će značajne uštede u gradskim budžetima.

U kojim zemljama planirate otvoriti nove urede?

U ovoj godini krenuli smo s otvaranjem prezentacijskih ureda u nekoliko članica EU, upravo kako bi povećali svoju prisutnost na ključnim tržištima. Nažalost, COVID je uz mnoge druge nevolje donio i zatvaranje granica, zbog čega su uredi većinu vremena ostali prazni. Za sljedeću godinu razmatramo koje urede zadržati s obzirom na stanje u pojedinim državama, a jedan od planova već neko vrijeme je i otvaranje ureda u SAD-u. O tome trenutno zbilja ne mogu puno reći, jer tek istražujemo sve opcije i mogućnost širenja naše tvrtke na jedno od najizazovnijih i najdinamičnijih tržišta na svijetu.

I malo o investiciji za kraj. Najavili ste da ćete prikupljati dva milijuna eura za deset posto udjela - stoji li to i dalje? S kojim investitorima pregovarate?

Početkom godine najavili smo mogućnost realizacije naše treće investicijske runde, međutim to se još nije ostvarilo. U trenutnoj COVID situaciji smatram da prije predstavljanja novih proizvoda i ostvarenja prvih konkretnih prodajnih rezultata s tim proizvodima nemamo osnovu za novu rundu. Ove godine pričali smo s desetak investitora, većinom iz UK-a i većina ih u trenutnoj situaciji štiti postojeće investicije, a jedan dio je fokus potpuno prebacio na softverske tvrtke. Sve u svemu, aktivno radimo na našem novom financiranju i vjerujemo da će se globalna gospodarska slika poboljšati na proljeće, što bi trebalo ponovno aktivirati investitore.

24. travanj 2024 19:03