Hrvatska
StoryEditor

Izborni programi: Deset prioriteta HDZ-a u idućem mandatu

25. Lipanj 2020.
Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavlja izborni program ”Sigurna Hrvatska”foto Ratko Mavar

Predizborna kampanja za parlamentarne izbore zakazane za 5. srpnja sadržajno se raspala, u fokusu nisu gospodarska pitanja, a teško da će se i čuti nešto o njima s obzirom na opasan manjak 'ozbiljnih' sučeljavanja. Stoga ćemo iz dana u dan objavljivati izborne programe ili isječke iz njih kako bi ekonomski planovi dobili medijski prostor.

Budući da je HDZ objavio izdašan izborni program Sigurna Hrvatska, na čak 119 stranica, donosimo pregled njegovih deset ključnih točaka ili, kako oni to navode, priroriteta za idući mandat.

1. PONOSNA I SUVERENA HRVATSKA

Vođeni domoljubljem i demokršćanskim vrijednostima, nastavit ćemo odvažno promicati nacionalne interese, štititi dignitet Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, jačati hrvatsku vojsku i policiju te učvršćivati suverenitet i utjecaj Hrvatske u Europi i svijetu. I dalje ćemo povezivati domovinsku i iseljenu Hrvatsku i skrbiti o položaju Hrvata u BiH i u susjednim zemljama.

2. UČINKOVITA DRŽAVA

Smanjit ćemo broj ministarstava, prepoloviti broj lokalnih dužnosnika te omogućiti funkcionalno povezivanje općina, uz daljnju digitalizaciju javnih usluga koju ćemo intenzivirati i ubrzati. Nastavit ćemo s reformom pravosuđa, donijeti novi Ovršni zakon i beskompromisno se boriti protiv korupcije, s naglaskom na njenoj prevenciji, te graditi društvo koje poštuje ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

3. RADNA MJESTA I PLAĆE

Stvorit ćemo uvjete za otvaranje 100.000 novih radnih mjesta i u to uložiti 10 milijardi kuna. Do kraja mandata prosječna plaća iznosit će 7.600 kuna, a minimalna plaća najmanje 4.250 kuna. Svakoj mladoj osobi osigurat ćemo bespovratnih 130.000 kuna za samozapošljavanje. Nastavit ćemo uključivati osobe s invaliditetom na tržište rada i u društvu.

4. DEMOGRAFSKA REVITALIZACIJA

Osigurat ćemo roditeljske naknade u visini od pune plaće, udvostručiti dječji doplatak, subvencionirati 20.000 stambenih kredita za mlade obitelji, te osigurati produljeni rad u još 200 vrtića. Regulirat ćemo rad trgovina nedjeljom te omogućiti svima da je provedu s obitelji.

5. POREZI

Smanjit ćemo stopu poreza na dohodak s 24 na 20 posto odnosno s 36 na 30 posto i tako utjecati na rast primanja svih radnika. Za poduzeća s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna, smanjit ćemo stopu poreza na dobit s 12 na 10 posto, čime ćemo obuhvatiti više od 100.000 poduzeća i obrta. Za svu hranu stopu PDV-a snizit ćemo s 25 na 13 posto i omogućiti niže cijene. 

6. ZDRAVSTVO I MIROVINE

Uložit ćemo 3 milijarde kuna u modernizaciju zdravstvenog sustava i zdravstvenu skrb, sagraditi Nacionalnu dječju bolnicu u Zagrebu i revitalizirati Imunološki zavod. Za dostojanstvenu starost našim ćemo umirovljenicima povećati mirovine za najmanje 10 posto.

7. OBRAZOVANJE, ZNANOST I INDUSTRIJA 4.0

Uložit ćemo 5 milijardi kuna u modernizaciju obrazovnog sustava, nastaviti povećavati plaće u obrazovanju, te osigurati 50.000 učeničkih, socioekonomskih i STEM stipendija. Uložit ćemo 5 milijardi kuna u inovacije, poduzetništvo i nove proizvode radi digitalne transformacije industrije i povećanja izvoza. Povećat ćemo ulaganja u istraživanje i razvoj sa sadašnjih 1 na 2,5 posto BDP-a i razvijati kreativne industrije.

8. SAMODOSTATNOST U HRANI I ENERGIJI

Povećat ćemo poljoprivrednu proizvodnju za 30 posto, na 22 milijarde kuna, izgraditi 20 regionalnih centara za voće i povrće te udvostručiti navodnjavane poljoprivredne površine. Čuvat ćemo okoliš, kvalitetno gospodariti otpadom i graditi kružno gospodarstvo. Modelom tržišne premije potaknut ćemo daljnju instalaciju proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora i povećati ih za 150 posto sa sadašnjih 900 MW na 2250 MW, a energetskom tranzicijom pridonijet ćemo borbi protiv klimatskih promjena.

9. OBNOVA ZAGREBA

Donijet ćemo kvalitetan zakonski okvir za obnovu Zagreba i uz pomoć domaćih i međunarodnih izvora financiranja obnavljati ga u skladu sa suvremenim standardima građenja, a svim ćemo ugroženim građanima osigurati dostojanstven smještaj dok im se ne obnove domovi.

10. RAVNOMJERAN RAZVOJ

Uložit ćemo 30 milijardi kuna u ravnomjeran regionalni razvoj i nove tehnologije. Pokrenut ćemo Projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski Kotar vrijedan 2 milijarde kuna,te dodatno ojačati naš Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kao i razvoj otoka. Nastavit ćemo ulagati značajna sredstva u modernizaciju željeznice i prometne infrastrukture.

Cjelokupan program HDZ-a možete pročitati ovdjeU petak objavljujemo izborni program Restart koalicije.

19. travanj 2024 19:57