Hrvatska
StoryEditor

Izgradnja stambenih kompleksa nadilazi samu tvrtku, Alfa stan grupa gradi za ljude i zajednicu u koju dolaze

29. Lipanj 2021.
Kompleks Veslačka Alfa stan grupe, foto Marko Mihaljević
Suvremena stanogradnja mora računati na održivost za sve uključene strane, od zelenih površina, punionica za električne automobile do sigurnih mjesta okupljanja

Kvaliteta, inovacija i elegancija načela su izgradnje nekih od najsuvremenijih stambenih i stambeno-poslovnih kompleksa u Zagrebu pod vodstvom Alfa stan grupe. Osim pomicanja granica kreativnim i ekološkim rješenjima u stanogradnji, ova tvrtka u svoje projekte već gotovo dva desetljeća ugrađuje i neodvojivu ljudsku notu. Objekti Alfa stan grupe od početnih radova, preko arhitekture, do odnosa sa stanarima i susjedima vode računa o lokaciji u koju dolaze, kao i o zajednici čijim će dijelom postati. S obzirom na posvećenost detaljima i visoku razinu tehnologije u procesu izgradnje te u samim objektima, i ne čudi da je većina stanova ove tvrtke prodana i prije završnih radova.

- Kroz čitavo poslovanje nastojimo pozitivno utjecati na zajednicu u kojoj se nalazimo. Ako dolazimo u neku uspavanu četvrt, cilj nam je uvijek revitalizacija, no ne pod svaku cijenu, već onako kako tom dijelu grada i postojećoj zajednici najbolje priliči. Cilj je uvijek napraviti korak više za društvo, za naselje, za grad Zagreb, te pritom spojiti eleganciju i održivost, bilo to dodavanjem zelenila, inicijativom za izgradnju punionica za električne automobile ili stvaranjem novih mjesta okupljanja - istaknuo je Dean Šparavec, predsjednik uprave Alfa stan grupe.

Neki od najnovijih projekata Alfa stan grupe u Zagrebu su 'Jordanovac - Home of the future' te veliki stambeni kompleks u Veslačkoj ulici, dok se trenutno gradi još jedan suvremeni kompleks na lokaciji Bužanova - Štrigina. Svaki od njih ima svoju posebnost, a ističe se godišnja nagrada Hrvatske komore arhitekata 'Medalja za arhitekturu' koju su za projekt na Jordanovcu osvojili arhitekti tog inovativnog, energetski učinkovitog i pametnog zdanja.

image

Alfa Stan Grupa - Kompleks Jordanovac - 'Home of the future', foto Alfa stan grupa

Tvrtka pomno prati urbane trendove i u toku je sa svim održivim rješenjima, pa tako krovove objekata pretvara u raskošan ozelenjen prostor u koji je, na objektu Veslačka, uklopljena teretana na otvorenom. Osim maksimalne iskorištenosti društvenog potencijala svojih kompleksa, stambeni prostori Alfa stan grupe donose izrazitu lakoću življenja – od SMART funkcija poput upravljanja kućanskim aparatima ili svjetlima na daljinu, čišćenja zraka u prostorijama od alergena i nečistoća, do grijanja i hlađenja uz pomoć prirodnih resursa bez zagađenja okoliša.

Oslanjanjem na pozivne natječaje za arhitekte, u prvi plan dolaze najbolja rješenja

Dok su napredni sustavi vidljiv dio poslovanja Alfa stan grupe, valja istaknuti da tvrtka donosi i neke interne odluke koje su pokazatelj suvremenog i strateškog razmišljanja vodstva. Iako je Alfa stan grupa u potpunosti u privatnome vlasništvu, Uprava tvrtke, predsjednik Dean Šparavec, član Marin Štenglin te osnivač Mate Mustapić u jednome dijelu svojega poslovanja odlučno se oslanjaju na pozivne natječaje. Ovisno o zahtjevima projekta, tvrtka arhitekticama i arhitektima upućuje poziv za vlastitim vizijama njihovog najnovijeg objekta.

Natječaji potiču implementaciju ponajboljih svjetskih praksi, omogućuju veću raznolikost ponude, kao i odabir najboljeg projekta prema parametrima važnima za korporativni identitet. Neke od najvažnijih stavki su, pritom, odgovornost prema javnome prostoru i ekologiji, kao i mogućnost integracije u postojeću zajednicu.

01. svibanj 2024 14:37