Hrvatska
StoryEditor

Veliki interes za turističkim dionicama na Zagrebačkoj burzi!

16. Lipanj 2020.
Piše:
Vlatko Kesegić,
FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o

Polovica 2020. još nije ni prošla, a ova godina se već sada može klasificirati visoko na ljestvici najdinamičnijih godina u ljudskoj povijesti. Pandemija COVID-19 zasigurno će ostati upamćena kao jedan od najdistruptivnijih faktora, kako svakodnevnog života tako i globalne ekonomije. Tragedije ljudskih žrtava i gotovo potpuni zastoj ekonomskih aktivnosti s ciljem borbe protiv širenja virusa sa sobom očekivano je donio i krah na svjetskim burzama. Ipak, pesimizam ulagača koji je svoj vrhunac doživio krajem ožujka, posljednja tri mjeseca zamijenjen je optimizom uslijed stišavanja širenja zaraze, prvih pozitivnih rezultata vezano za pronalazak cjepiva kao i postepenog otvaranja ekonomije.

U skladu s oporavkom cijena dionica na svjetskim burzama, bolje raspoloženje vlada i na Zagrebačkoj burzi. Indeks Crobex, iako još uvijek 18 posto ispod razine s početka godine, pokazuje stabilan trend oporavka od vrhunca krize. Oni koji stvari gledaju iz perspektive 'čaša je napola puna' uzet će u obzir i tehnički početak novog bikovskog tržišta koji se smatra rastom indeksa za 20 posto od posljednjeg dna koje je zabilježeno 23.03.2020., a što je Crobex uspio ostvariti početkom lipnja. Oboje je grafički prikazno u nastavku.

image
Kretanje indeksa CROBEX
foto
image
Kretanje indeksa CROBEX
foto

Osim pozitivnog sentimenta na tržištu, trgovina na domaćoj burzi dijeli još jednu sličnu značajku oporavka s inozemnim tržištima. Rast počinju predvoditi dionice kompanija koje su najviše izložene posljedicama pandemije. Za razliku od početnog biranja samo onih dionica iz manje pogođenih sektora poput prehrambenog ili telekomunikacijskog, ulagači ponovno počinju blagonaklono gledati na dionice iz turističkog i industrijskog sektora. Navedno najbolje prikazuju podaci kretanja sastavnica Crobexa od spomenutog datuma 23.03.2020. te njihovu razliku u postotnim bodovima u odnosu na indeks.

image
Kretanje dionica
foto

U posebnom fokusu sudionika na tržištu u proteklim mjesecima bile su dionice turističkih kompanija koje su se u posljednjem desetljeću prometnule u glavne zvijezde na burzi, a prve se našle na rasprodaji kada je koronavirus doveo do zaključavanja ekonomije. Također, pitanje oporavka turističkog sektora nadilazi samu burzu s obzirom da je udio turizma u hrvatskom BDP-u procijenjeno najveći u Europi.

Zbog navedenog, podatak da je uvjerljivi predvodnik rasta bila turistička kompanija Valamar Riviera koja se od dna tržišta uspela preko 50 posto potpiruje nadanja da je povratak i domaćeg gospodarstva ka normali bliži nego što smo to mislili tijekom travnja. Svakako je ohrabrujući podatak da je navedeni rast gotovo 31 postotni poen iznad rasta indeksa. Naravno, ne treba izostaviti niti podatak da se dionica kao i Crobex od početka godine još uvijek nalazi u negativnom teritoriju te je kretanje bilo ispod izvedbe indeksa što je prikazano grafikonom u nastavku.

image
Kretanje RIVP u odnosu na Crobex
foto

Druga važna turistička kompanija, Arena Hospitality Group, koja u tablici nije prikazana s obzirom da od ožujka više ne predstavlja strukturu Crobexa, imala je sličnu izvedbu. Cijena ove dionice je od 23.03.20. rasla gotovo 40 posto, ali također još uvijek ispod izvedbe indeksa.

image
Kretanje ARNT u odnosu na Crobex
foto

Impresivan rast ostvarila je i treća perjanica hrvatskog turizma, Maistra, čija dionica je rasla 28 posto od vrhunca krize. Osim što je rast dionice bio za gotovo 8 postotnih bodova iznad vodećeg indeksa burze od promatranog datuma, on je za razliku od ranije spomenute dvije dionice zabilježio bolje kretanje od Crobexa od početka godine. 

image
Kretanje MAIS u odnosu na Crobex
foto

Izuzev što se oporavak ovih dionica u protekla tri mjeseca pripisuje općenito pozitivnijem sentimentu na tržištu, dio treba pripisati i činjenici da se dobar dio smještajnih kapaciteta ovih kompanija nalazi u Istri koja je autodestinacija većine redovnih gostiju iz okolnih zemalja, što je bitno kada se uzme u obzir činjenica da danas avio destinacije nisu na vrhu liste potencijalnih turista.

Navedno potvrđuje da su ulagači odlučili procjenjivati kompanije temeljem podataka i činjenica neovisno o negativnim vijestima poput pada od 90 posto u turističkim noćenjima tijekom svibnja te da je izvedba kretanja cijena dionica na Zagrebačkoj burzi znak da su ulagači opet raspoloženi za preuzimanje povećanog rizika. Svakako pozitivno za nadu da će se oporavak nastaviti, ali i da su financijska tržišta mehanizam koji odražava buduća očekivanja usprkos crnoj makroekonomskoj slici u bližoj budućnosti.

24. travanj 2024 00:53