Hrvatska
StoryEditor

Još veća ulaganja u zdravstveni sektor

21. Svibanj 2020.
Anton Kovačev
Piše: Anton Kovačev, šef Ureda Europske investicijske banke u Hrvatskoj

Europska investicijska banka osigurala je do sada više od trideset milijardi eura za zdravstvene projekte diljem svijeta ulažući u prosjeku 1,4 milijarde eura na godinu. Svoje aktivnosti još pojačava

Grupa Europske investicijske banke (EIB) pojačala je aktivnosti u zdravstvenom sektoru i u Europi i diljem svijeta. Tako je dodatno poduprla mjere Europske unije namijenjene gospodarstvu. Uz to osniva Europski jamstveni fond čiji je cilj ulaganje do dvjesto milijardi eura u europsko gospodarstvo.

Ulaganje u zdravstvo nije novost za EIB jer EIB grupa iza sebe ima dugu povijest potpore zdravstvu i bolnicama, od kojih su mnoge danas prva crta obrane protiv koronavirusa. EIB je do sada osigurao više od trideset milijardi eura za zadravstvene projekte diljem svijeta ​ulažući u prosjeku 1,4 milijarde eura na godinu​.

Mobiliziranje ulaganja

Hrvatska je također korisnica tih sredstava. Bolnice u Puli, Varaždinu, Zagrebu, a sada i u Rijeci, dobile su EIB-ovu potporu u zajmovima i u tehničkoj pomoći te danas pomažu Hrvatskoj u učinkovitoj borbi s pandemijom. Osim bolnicama, potpora iz EIB-a dostupna je i tvrtkama koje posluju u zdravstvenom sektoru. U travnju ove godine EIB je odobrio ulaganje u njemački Curevac od 75 milijuna eura kako bi podupro njegova istraživanja. Još pedeset milijuna eura uloženo je u biomedicinsku tvrtku Pluristem. Sve je to dio napora i dodatna potpora u istraživanjima u borbi protiv koronavirusa.

Zdravstveni projekti u pripremi za financiranje u Europskoj investicijskoj banci danas iznose oko šest milijardi eura. Taj je novac namijenjen za medicinsku infrastrukturu, daljnja istraživanja ili druga financiranja koja se odnose na cjepivo i lijekove. Budući da će EIB grupa financirati ili jamčiti za dijelove projekata, očekuje se da će naših šest milijardi eura mobilizirati još veća ulaganja.
EIB je aktivan i na svjetskoj razini. Bili smo partner na konferenciji Europske unije za prikupljanje 7,5 milijardi eura za financiranje sigurne, kvalitetne, učinkovite i pristupačne dijagnostike, terapije i cjepiva protiv koronavirusa. Na toj je konferenciji EIB predstavio svoje planove vrijedne 770 milijuna eura koji su namijenjeni, u partnerstvu i zajedničkom ulaganju EIB grupe i Europske komisije, poduzećima koja rade na liječenju, ispitivanjima i cjepivima. Dio tog iznosa jest i 141 milijun eura koje je EIB uložio iz vlastitih sredstava.

Odgovor na izazove

To, međutim, nije sve kad su naše globalne aktivnosti u pitanju. EIB je danas dio različitih multilateralnih partnerstava s organizacijama kao što su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Koalicija za inovacije spremnosti za epidemiju (CEPI), Izraelska agencija za inovacije i UN-Habitat. Zajedno s WHO-om EIB će odgovoriti na hitne potrebe i ojačati primarnu zdravstvenu zaštitu u deset afričkih zemalja.

EIB želi ponuditi učinkovit odgovor na različite izazove pandemije koronavirusa – prije svega na gospodarski i zdravstveni. Zajedno s partnerima želimo osigurati što brži izlazak Europske unije, dakle i Hrvatske, iz ove krize kako bi postala otpornija i na neke buduće izazove. Sretni smo što na tom putu imamo potporu svojih partnera u Hrvatskoj, u prvom redu Vlade Republike Hrvatske, zatim HBOR-a te poslovnih banaka i drugih financijskih institucija s kojima ovdje poslujemo.

Spremni smo pomoći pristupačnim financiranjem, stručnošću i tehničkim savjetodavnim uslugama kako bi se Hrvatska što brže oporavila od pandemije i nastavila razvijati svoje gospodarstvo. Imajući sve to na umu, Europska investicijska banka raduje se novim prilikama za doprinos razvitku hrvatskoga zdravstvenog sektora i u budućnosti.

24. travanj 2024 02:29