Hrvatska
StoryEditor

Jurica Cindori: S programom Baloo solutionsa točno se zna na što novac troše sportski klubovi i udruge

02. Siječanj 2021.
Jurica Cindori
Programskim proizvodima Baloo solutionsa danas se koriste mnogi sportski klubovi, nekoliko nacionalnih i županijskih saveza, fitness-centri i centri aerobike te privatne tvrtke u Hrvatskoj, ali i BiH, Srbiji, UAE-u te SAD-u. Tvrtka je razvila i program za evidenciju radnih mjesta, što znatno ubrzava obračun plaća, a razvija i nove poduzetnicima korisne programe

Početak je za Baloo solutions iz Belišća bio težak, uostalom kao i za svaku novu tvrtku koja se bavi nečim nepoznatim na tržištu. Naime, prije četiri godine nije im bilo nimalo jednostavno prodati svoje programe vođenja administracije za sportske udruge, klubove i saveze te tvrtke. A kad su to prvi put uspjeli, vlasnik Baloo solutinsa Jurica Cindori opisuje da ga je preplavio neopisiv osjećaj sreće i zadovoljstva što je netko prepoznao njihov proizvod koji su osmislili od nule. Danas se proizvodima Baloo solutionsa koristi više od 50 klubova, nekoliko nacionalnih i županijskih saveza, fitness-centara te surađuju s nekoliko privatnih tvrtki. Tvrtkin program za klubove i udruge prilagođene korisnicima sadržava zakonske parametre, a sve ostale korisnik izrađuje i određuje sâm.

Nekoliko modula

Program se sastoji od nekoliko modula (članstvo, ulazni i izlazni računi, izvještaji i obavijesti, putni nalozi te GDPR modul s izradom i evidencijom privola o zaštiti osobnih podataka), koji se spajaju u funkcionalnu cjelinu, a pojedini moduli funkcioniraju i sami za sebe te ih je moguće kupiti i odvojeno. Izradili su i poseban modul za fitness-centre i centre aerobike koji sadržava npr. brojač dolazaka na treninge i evidenciju dolazaka na trening uz ispis važnih podataka o članu.

– Budući da su i županijski i nacionalni savezi, kao i zajednice sportskih udruga u Hrvatskoj regulirani Zakonom o udrugama te su u pravnom svojstvu udruge, za njih smo kreirali poseban modul odnosno nadogradnju budući da je poslovanje saveza nešto specifičnije i zahtjevnije. U ponudi imamo i modul za mikropoduzeća, mala i srednja poduzeća za vođenje evidencije radnog vremena. Zaposlenici se lako mogu prijaviti i odjaviti s radnog mjesta te se na kraju mjeseca vrlo jednostavno izrađuje šihterica odrađenih sati na temelju koje se obračunava plaća. Omogućen je izvod podataka u ekstenziju potrebnu računovodstvu i računovodstvenom programu, čime se skraćuje vrijeme obračuna plaća. Uz to moguća je i evidencija bolovanja, slobodnih dana, kao i pregled radnika u pojedinoj smjeni. Svi proizvodi dostupni su u raznim oblicima u trajanju od tri mjeseca, šest mjeseci, godine dana, tri godine ili uz potpun otkup programa – predstavlja Cindori.

Vremenski ograničene licencije dolaze u paketu s održavanjem i mogućim nadogradnjama Baloo solutionsa te uz ubacivanje baze podataka u program putem postojećih tablica u Excelu, budući da unos podataka iziskuje dosta vremena. Izrađuju i softver prema narudžbi za tvrtke, udruge, klubove ili saveze: baš su nedavno ugradili vrlo zahtjevan softver za praćenje proizvodnje odnosno svih ulaznih elemenata i sirovina do završnog proizvoda jednoj hrvatskoj izvoznoj tvrtki. Nude i grafički dizajn internetskih stranica, izradu logotipova, brošura... Službeni su partneri za antivirusni program NOD32, a pripremaju partnerstvo za važan alat u izradi tehničke i projektne dokumentacije te crtanje.

– Ponosni smo da smo predvodnici u izradi novih rješenja unatoč tome što su na tržištu postojale dvije-tri tvrtke koje se bave ovim segmentom poslovanja. Ne želimo nikoga kopirati, sva rješenja su naša, plod su našega rada i razmišljanja. Drago nam je vidjeti kako i druge tvrtke preuzimaju neke stvari koje smo prvi pustili na tržište, čime dobivamo potvrdu i od konkurencije da radimo dobro – rekao je Cindori.

Slučajno u poduzetništvo

Baloo solutions ima korisnike širom Hrvatske (prve stranke su još uvijek s njima), u Bosni i Hercegovini, Srbiji te Ujedinjenim Arapskim Emiratima i SAD-u, gdje se radi o korisnicima iz Hrvatske s tamošnjim prebivalištem. Cindori ne skriva samouvjerenost u vezi s mogućnosti jačeg širenja posla i prilagodbe softvera tržištu u SAD-u, a i upita iz susjedstva sve je više. Prije nekoliko tjedana započeli su suradnju s našom proslavljenom i jednom od najtrofejnijih hrvatskih karatistica Jelenom Kovačeveić Herrerom (s prebivalištem u Americi), vodećom osobom riječkoga Karate kluba No Kachi.

– U početku nam je bilo bitno približiti se korisnicima, napraviti pozitivnu priču o našoj tvrtki. Bilo je tu danonoćnog pisanja mailova, telefonskih razgovora, sastanaka, osobnih preporuka. Naravno, pomažu nam i moderni načini oglašavanja poput Facebooka i Instagrama. Osnivanje tvrtke se, pak, dogodilo pomalo slučajno. Tome je kumovala i činjenica da sam mnogo prije osnivanja tvrtke postao predsjednik odbojkaškoga kluba u Valpovu, koji sam, s obzirom na to da sam u djetinjstvu trenirao odbojku, pokrenuo s bliskim prijateljima. Tada sam, 2015. godine nakon završenog Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, pohađao dodatno usavršavanje u programiranju i programskim jezicima. Za završni rad odlučio sam se za program koji će rješavati određene administrativne zadatke iz sporta. To je bio začetak ovoga što imamo danas – sjeća se Cindori.

Nakon godine dana čistog programiranja nastala je baza i okosnica programa s evidencijom i registrom članova te evidencijom prisutnosti članova. S obzirom na to da su ulazni troškovi (osnivanja obrta) bili iznimno mali, odvažio se na poduzetništvo prema načelu 'nemam što izgubiti'. Imao je i ograničenje koje je mogao potrošiti na svoju 'pustolovinu' u slučaju da se troškovi počnu gomilati, a program ne bude dovoljno utrživ.

Solidarnost u koronakrizi

Unatoč koronakrizi koja je usporila rad njihovih korisnika, povećao se broj korisnika za 10 do 15 posto u odnosu na prošlu godinu te će prihod biti znatno veći nego lani. Za vrijeme karantene posao nije stao jer su i prije većinu posla odrađivali online, a Cindori smatra da su ove okolnosti ukazale na potrebu digitalizacije udruga i klubova, kojoj su se neki opirali ili je smatrali luksuzom. Kada je nastupila blokada sporta, klubovi nisu naplaćivali članarinu, čime se stvorila rupa u proračunima, pa je Baloo solutions svim korisnicima dao tri mjeseca besplatnog korištenja programa te novima snizio cijenu 25 posto uz dva besplatna mjeseca korištenja.

17. travanj 2024 20:05