Hrvatska
StoryEditor

K(o)ronologija popuštanja s pripremama za izbore  

10. Svibanj 2020.
Tomislav Ćorićfoto Ratko Mavar

29. travnja

• Andrija, digitalni asistent Ministarstva zdravstva za borbu protiv koronavirusa, nakon samo dva tjedna života naučio je kako pomagati zaposlenicima i korisnicima domova za starije. Inače, Andrija je u prvih tjedan dana rasteretio epidemiološke korisničke službe za čak 25 posto. Svaka mu čast! Ali, kad Andrija već može učiti, predložio bih njegovom 'tati', prof. dr. sc. Branku Kolariću, da ga pouči i poslu telefonskog operatera. Naime, umjesto da potencijalnom pacijentu predlaže da nazove liječnika, a pogotovu u slučajevima koji mirišu na koronu, mogao bi ga odmah nakon svoje trijaže preko reda spojiti s mjerodavnim liječnikom.

 

30. travnja

• Tko će biti odgovoran ako se po školama koje bi se trebale otvoriti sljedećeg ponedjeljka proširi zaraza? Virus – lakonski je odgovorio HZJZ-ovac i privatni HDZ-ovac Krunoslav Capak. Za to vrijeme školski sustav provodi anketiranje. Malo je učenika koji će dobrovoljno ići u obveznu školu. Komotnije im je doma, za računalom, a doći će samo oni koje roditelji nemaju komu ostaviti kad krenu na posao.
• Stožer je upozorio na nužno potrebne preventivne mjere za sprječavanje i suzbijanje legionarske bolesti u objektima koji su bili zatvoreni dulje od dva tjedna – ispiranje vodovodnog sustava i pasterizacija sustava tople vode.
• Odlazak do vikendice izvan mjesta prebivališta smatra se vitalnim obiteljskim razlogom i lokalni stožeri u takvim slučajevima trebaju izdati e-propusnice.

1. svibnja

• Održan prvi virtualni sindikalni prosvjed za Praznik rada. Pred 200 aktivista pročitano je 12 zahtjeva. Mediji jedva da su to zabilježili. Nema Bandićeva graha – nema ni izvještaja.

2. svibnja

• 'Proradile' su crkve. Subotnjoj misi za branitelje poginule u Bljesku u crkvi Svete Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu visoki državni dužnosnici prisustvovali su bez maski, koje za takve prilike preporuča HZJZ.
• HTV je emitirao film 'Surogat' u kojem roboti surogati obavljaju sve umjesto svojih vlasnika. Bruce Willis kao detektiv istražuje seriju ubojstava i zato prvi put nakon mnogo godina mora izaći iz izolacije u svome domu. Davne 2009. to je bila znanstvena fantastika, a danas sve više vuče prema dokumentarcu.

3. svibnja

• Proradio je Terminko.hr, aplikacija za naručivanje liječničkih pregleda za upise u osnovne škole i na fakultete kako bi se ispoštovale sve potrebne epidemiološke mjere.
• HZJZ je objavio preporuke o obveznom cijepljenju koje se ne bi trebalo odgađati zbog epidemije, ali se treba provoditi u posebnim terminima. Jedino se docjepljivanje može odgađati do kraja svibnja.

4. svibnja

• HDZ se ozbiljno priprema za srpanjske koronaizbore, a Plenković je imenovanjima vodeće izborne ekipe pokazao i kako tko kotira. Gordanu Jandrokoviću nije naškodio žestok i neodmjeren Bernardićev napad, naprotiv – vodit će izborni stožer, a zamjenik mu je državni tajnik u Ministarstvu državne imovine i premijerov prijatelj Krunoslav Katičić. Čini se da je u usponu i ministar okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji je zadužen za izborni program, i sve češće nastupa ispred stranke u javnosti. Priprema se, naravno, i SDP.
• Počela je 'druga faza' opuštanja protuepidemijskih mjera, vratile su se uslužne djelatnosti koje zahtijevaju kontakt. 'Ponovno se osjećam kao žena', prenijele su novine s velikim naslovom izjavu klijentice kojoj su bojili kosu. Sve mi je žao što šišanje na isti način ne djeluje na moju muškost.
• Nakon dva mjeseca zdravstveni sustav počeo je raditi u punom opsegu. E, tu me zaista strah vrati li se sve na staru normalu kao prije koronakrize.
• Zaboravljen je događaj od prije 40 godina. Ne nedostaju mi sirene koje u 15.05 sati plaču za Titom.

5. svibnja

• S popuštanjem mjera došao je novi slogan. Umjesto 'Ostanimo doma' – 'Ostanimo odgovorni'.
• U Hrvatskoj je 2112 zaraženih (65 više nego tjedan prije), 1560 izliječenih (328 više) i 83 preminula (20 više). To je više nego upola manje novozaraženih, ali četiri preminula više nego prethodnog tjedna.
• U svijetu je ovaj tjedan bio kopija prethodnog, ali se žarišta s područja EU, gdje se epidemija smiruje, sele negdje drugdje: u Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Rusiju...

24. travanj 2024 11:32