Hrvatska
StoryEditor

K(o)ronologija tjedna jenjavanja epidemije i priprema za izbore

24. Svibanj 2020.
Gari Cappelli

15. svibnja

• Hrvatska je 'korona free zona', smatra ministar turizma Gari Cappelli i dodaje da to nije previše hrabra ocjena. Rekao je i da veći dio rezervacija za srpanj, kolovoz i rujan još uvijek stoji, ali da je veliki dio rezervacija za lipanj otkazan. Prema nekim anketama, najavljeni pad u lipnju je oko 50 posto, rekao je Cappelli.
• Stožer civilne zaštite od 18. svibnja ukida ograničenja u linijskom obalnom pomorskom prometu, čime se omogućava uspostavljanje redovnog voznog reda. Ujedno je ukinuo izvanredne linije Olib –​ Zadar (koja je bila uvedena zbog opskrbe otoka) te Zadar –​ Ancona.
• Slovenska vlada proglasila je kraj epidemije proglašene 12. ožujka, a mediji su u petak tu odluku ocijenili 'iznenađujućom' s obzirom na to da je premijer Janez Janša u četvrtak u parlamentu najavljivao da će se tek potkraj svibnja proglasiti kraj epidemije i ukinuti neke mjere restrikcije. Tim povodom ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je kako o proglašavanju završetka epidemije prema novom Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti HZJZ daje prijedlog ministru, a odluku donosi Vlada na prijedlog ministra zdravstva.

16. svibnja

• Prestaje obveza vozača teretnih vozila u tranzitu kroz Hrvatsku o zaustavljanju na određenim odmorištima, što znači da se vozači teretnih vozila u tranzitu bez ograničenja mogu zaustavljati na odmorištima koja se nalaze na određenim tranzitnim pravcima.
• Nakon gotovo tri mjeseca svakodnevne komunikacije s medijima (jedno vrijeme i dvaput na dan), Stožer civilne zaštite uzeo je slobodan vikend. Konferencije za novinare nije bilo u subotu ni u nedjelju, a u ponedjeljak, nakon 95 susreta s novinarima, ukinuta je praksa svakodnevnih koronapresica.

17. svibnja

• Zagreb Pride objavio je na svojoj stranici na Facebooku da se ovogodišnja Povorka ponosa, koja je bila planirana za 13. lipnja, neće održati, prije svega zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga.

18. svibnja

• Na pitanje kakva epidemiološka situacija treba biti da bi se vratio rad nedjeljom, kao šef HZJZ-a Krunoslav Capak odgovorio je da treba pričekati još neko vrijeme, ali nije rekao što se i dokad čeka. Kao pritajeni član HDZ-a mogao je reći da se čeka da prođu izbori.
• Raspušten je Sabor. Četiri mjeseca prerano, ali prije svega tri godine prekasno.
• Ukinuta je zabrana rada škola stranih jezika, dječjih radionica, bazena i sauna.
• Mogu početi raditi kina i kazališta, opet se mogu održavati koncerti i ostali kulturni događaji s publikom. Jedina su iznimka kina u šoping-centrima, koja još ostaju zatvorena.
• Sljedeća školska godina počinje 7. rujna, s kalendarom s više kraćih odmora, što odgovara nastavi na daljinu.

image
Gari Cappelli
foto

19. svibnja

• U ožujku i travnju zabilježen je porast korištenja fiksnog interneta za 30%, fiksnog telefoniranja za 25% i gledanja TV programa putem interneta za 10%, pokazalo je istraživanje Iskona provedeno na uzorku od oko 100 tisuća kućanstava. Iz Iskona ističu da je internetski promet i u prvim tjednima svibnja, nakon postupnog popuštanja mjera, i dalje ostao iznad razine prije pandemije, iako sa svakim idućim tjednom korištenje 'popušta'. Istraživanje je pokazalo i da bi neke od novih navika korisnika mogle ostati, poput češće online kupnje nego prije i ukupno većega korištenja raznih online servisa, kažu u Iskonu.
• U Hrvatskoj su 2232 zaražena (25 više nego tjedan prije), 1967 izliječenih (159 više) i 96 preminulih (pet više). Epidemija jenjava, ali epidemiolozi bi rekli: Ostanite odgovorni!
• Od 15. lipnja ukida se mostarina za Krčki most u sklopu spajanja tvrtki Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb, što će najviše razveseliti birače s Krka u VIII. izbornoj jedinici, ali i sve vikendaše, pogotovu Zagrepčane iz I., II. i VI. izborne jedinice. A ministar prometa Oleg Butković uvjerava da to nije predizborni potez. Dajte najte!

20. svibnja

•Od danas se mogu održavati revije i sajmovi (s ne više od 40 ljudi na jednome mjestu).
• U Dubrovniku se očekuje kruzer tvrtke Carnival, ali ne s turistima, nego s prvom grupom od 50 hrvatskih pomoraca koji već dulje čekaju na povratak, te drugi pomorci iz zemalja u regiji, koji će se također vraćati u svoje zemlje. Još nekoliko kruzera uplovljavat će sljedećih dana. Na povratak u domovinu čeka oko 3500 hrvatskih pomoraca (njih oko 800 na kruzerima) kojima su istekli ugovori i trebali bi se vratiti u domovinu, ali ne mogu zbog otežane repatrijacije, izjavio je u utorak Hini glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

20. travanj 2024 15:26