Korona i biznis
24. ožujak 2020.

Kako javiti Hrvatskoj pošti da ste zatvorili poslovnicu

Hrvatska pošta   

Ako ste zatvorili svoj poslovni prostor, a imate pisani ugovor s Hrvatskom poštom, dužni ste o tom postupku obavijestiti Poštu, objavili su iz te tvrtke upute za svoje poslovne korisnike.

Dakle, obavijest o zatvaranju poslovnice šalje se na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i pritom se šalje popunjeni zahtjev u kojem precizirate želite li da se  vaše pošiljke zadrže u poštanskom uredu, odnosno sortirnici do okončanja krizne situacije ili da se pošiljke šalju na drugu adresu u Hrvatskoj.

Kako je riječ o višoj sili, ne naplaćuje se naknada za postupanje po navedenom zahtjevu

U slučaju da se poslovne prostorije zatvore, a ugovorni korisnik nije obavijestio Hrvatsku poštu i nije podnio zahtjev, poštanske pošiljke bit će vraćene pošiljatelju, navode iz Hrvatske pošte.

Primatelj u izolaciji

Ako se pošiljka s potvrdom o primitku ne može uručiti primatelju jer je u izloaciji, ostavit će mu se obavijest o prispijeću pošiljke s naznakom gdje, u kojem roku i u koje vrijeme donositelj obavijesti može podići pošiljku. Ako u roku od 5 radnih dana donositelj ne preuzme pošiljku, pošiljka se vraća pošiljatelju.

Pristup zgradi onemogućen

U skladu s uputama Stožera civilne zaštite, zbog snažnog vjetra i opasnosti od rušenja pročelja zgrada oštećenih u potresu, poštari se trenutno ne kreću centrom Zagreba i ne pristupaju zgradama koje su ograđene sigurnosnom trakom. Ako je pristup zgradi onemogućen ili zabranjen Hrvatska pošta moli korisnike da podnesu zahtjev za zadržavanje ili nadoslanje pošiljaka putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Zahtjev se može predati i u poštanskom uredu, ali savjetuje se da zbog epidemije koronavirusa zahtjev šalje e-poštom.

U slučaju kad je pristup stambenom ili poslovnom objektu onemogućen, a nije upućen zahtjev, pošiljke će biti vraćene na adresu pošiljatelja.