Hrvatska
StoryEditor

Kako je koronavirus utjecao na povrat kapitala investitorima na ZSE

30. Lipanj 2020.
Utjecaj pandemija na povrat kapitala

Piše: Vlatko Kesegić, FIMA-VRIJEDNOSNICE d.o.o.

Povratak virusa odnosno ponovno ubrzano širenja COVIDa-19 vratio je fokus ulagača na svjetskim burzama na praćenje podataka o zaraženima. Iako su ulagači u podsvjesti računali na rizik drugog vala pandemije, on je ipak bio 'predodređen' tek za jesen pa pretpostavka da će ekonomije tijekom ljeta biti u cijelosti otvorena sada dolazi pod upitnik.

Rast broja novih slučajeva zaraze neugodno je iznenadio i domaće ulagače koji su donedavno optimistično počeli kupovati dionice koje su do sada bile najviše pogođene virusom. Novi rasplet događaja svakako je utjecao na splašnjavanje optimizma pa su se na meti rasprodaje ponovno našle prvenstveno dionice iz turističkog sektora.

S novim valom zaraze ili bez, menadžmenti vodećih listiranih kompanija svakako su računali na vrlo izazovnu godinu. Osim što su odmah početkom pandemije objavile procjene utjecaja COVID-19 na svoje poslovanje dobar dio kompanija očekivano je najavio uštede koje se direktno odnose i na njihove dioničare.

Izuzev štete nastale koronavirusom uslijed korekcije cijena dionica koje drže, promjene u odlukama o povratu kapitala koje svojim dioničarima kompanije isplaćuju druga je cijena koju će ove godine ulagatelji morati platiti. S tim u vezi u ovotjednom članku prema podacima iz novčanog tijeka financijskih izvješća kompanija analizirali smo iznose koje su dionička društva transferirala prema svojim vlasnicima prošle godine i usporedili ih s dosada isplaćenim odnosno planiranim isplatama u ovoj godini.

Kada govorimo o povratu kapitala svojim dioničarima, domaće kompanije se najčešće odlučuju na isplate dividendi. Tablicom u nastavku prikazani su iznosi koje su kompanije isplatile prošle godine te iznosi koje su isplatile odnosno planiraju isplatiti ove godine. S obzirom da su društva koja imaju naveću razinu korporativnog upravljanja također i sastavnice glavnog dioničkog indeksa, obuhvaćene su samo dionice iz Crobexa.

image
Isplata dividendi
foto

Tijekom 2019. godine sastavnice Crobexa uplatile su na račune svojih dioničara gotovo 5 milijardi kuna. Od navednog iznosa dvije trećine odnosilo se na isplatu dvije naveće domaće banke, Zagrebačke i PBZ. Ove godine, vlasnici ovih banka ostat će bez nekoliko milijardi kuna. Naime, prema prijedlozima uprava i nadzornih odbora, a prema nalogu središnje banke, zarade od prošle godine namijenjene su zadržavanju. Jednako tako, dioničari HPB-a, koji nisu prošle godine primili isplatu, ne mogu računati na dividendu ni ove godine.

S obzirom na vrlo izazovnu situaciju u turizmu, nije iznenađujuće da su od isplata odustale i Adris grupa i Valamar. Obje kompanije su prošle godine isplatile više stotina milijuna kuna dividende svojim dioničarima dok su ove godine, Valamar i turistički dio Adrisa, Maistra, bile primorane zatražiti nekoliko milijuna kuna vrijedne potpore za očuvanje radnih mjesta.

Usprkos pozitivnim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju, uprava i nadzorni odbor Ericsson Nikole Tesle odlučili su predložiti zadržavanje dobiti pa su ove godine dioničari ostali bez gotovo sto milijuna kuna. S obzirom na krizu izazvanu pandemijom uprava smatra da je teško predvidjeti razmjere negativnog utjecaja na buduće poslovanje pa je zadržavanje dobiti zasigurno dio mjera troškovne učinkovitosti koju društvo poduzima.

S druge strane, dioničari Atlantic grupe, Hrvatskog telekoma i Podravke svakako trebaju biti zadovoljni s obzirom da će dividende koje će ove godine primiti približno jednake prošlogodišnjim isplatama.

Osim isplate dividende, izuzetno važan način povrata kapitala svojim ulagateljima je i otkup vlastith dionica. U nastavku se nalazi pregled iznosa koje su Crobex sastavnice trošile na kupnju svojih dionica.

image
Otkup dionica
foto

Iz navednog je vidljivo da su vodeća dionička društva na Zagrebačkoj burzi prošle godine na otkup vlastitih dionica potrošila 271 milijun kuna, što je znatno manje od 5 milijardi isplaćenih kroz dividende, ali ipak pozitivno s obzirom da se rijetke domaće kompanije odlučuju na aktiviranje programa otkupa vlastitih dionica.

Za ulagatelje je svakako pozitivno da je Adris grupa, koja je prošle godine potrošila najviše od svih na otkup dionica, i ove godine nastavila s intenzivnim otkupom dionica usprkos odustajanju od isplate dividende. Hrvatski telekom je također poslao pozitivan signal svojim investitorima s obzirom da je u prvom kvartalu prestigao Adris po potrošnji na otkup dionica. Svakako je zanimljivo da je brodar Tankerska NG, koji je objavilo solidne rezultate u prvom tromječju zahvaljujući boljim uvjetima na tržištu vozarina tankera, započeo s kupnjom dionica za svoj trezor. S druge strane, dioničari Valamar Riviere koji su do sada uživali potporu kompanije na tržištu, morat će pričekati bolja vremena s obzirom da ove godine kompanija nije kupovala vlastite dionice.

Kapitalni dobici odnosno pozitivne promjene cijena dionica svakako su najvažniji povrat kojem se investori nadaju ulaganjem u određena dionička društva. Ipak, dodatna motivacija investicije svakako su prinosi u obliku dividendi te otkupi dionica koje kompanije mogu poduzimati na tržištu i tako pozitivno utjecati na potražnju dionica i time neposredno na cijenu. Iz ranije prikazanog vidljivo je da će se ove godine dioničari morati pomiriti sa slabijim povratima.

18. travanj 2024 00:56