Hrvatska
StoryEditor

Kako je reality emisija Pawn Stars lansirala biznis hrvatskih zalagaonica

05. Ožujak 2020.
Krešimir Jerković

Iako ni u kojem slučaju nisu nova pojava, zalagaonice su posljednjih godina napravile pravi bum u hrvatskim gradovima, velikim dijelom zahvaljujući popularnosti televizijske 'reality' emisije 'Pawn Stars'. Zbog toga se polagano razbija i predrasuda prema kojoj su samo paravan za kamatarenje i slične ilegalne aktivnosti.

U toj predrasudi vjerojatno treba tražiti i razloge zbog kojih je od tri najveća igrača u tom biznisu za razgovor bio raspoložen samo jedan, ostali su ignorirali naše upite.

– Takvih prodavaonica prije nije bilo na našem tržištu, no oduvijek se trgovalo rabljenom robom. U ovom obliku pojavile su se nakon rušenja predrasuda o toj vrsti trgovine, kojih, nažalost, ima i dalje. Svaka je konkurencija dobrodošla da nam pomogne u toj borbi s predrasudama, a vjerujemo da smo u prednosti jer imamo dobre temelje i preporuke u poslovanju. Otkup.hr se od 2011. bavi otkupom i izvozom plemenitih metala, mjenjačkim poslovanjem, otkupom i prodajom rabljene robe, rezervacijom i zalogom predmeta te prodajom investicijskog zlata. U početku smo se fokusirali na otkup zlata, što je tada bio vrlo unosan posao. Poslije smo zbog smanjivanja količine zlata koje se daje na otkup i pojave televizijske emisije 'Pawn Stars', koja je percepciju javnosti o zalagaonicama promijenila iz negativne u pozitivnu, počeli intenzivnije ulagati u trgovanje rabljenom robom. Danas pod brendom Otkup.hr poslujemo na tri lokacije u Zagrebu, ali također smo suvlasnici brendova Goldshop.hr, koji se bavi prodajom zlatnog nakita, te sestrinskih tvrtki Zalog.hr i Zalogmax.hr, koje također posluju s rabljenom robom – objasnio je Krešimir Jerković, voditelj poslovanja u Otkup.hr-u, koji u ovom trenutku ima četrnaest zaposlenih, ali planira daljnje širenje i otvaranje novih trgovina.

Iza tih brendova stoje tvrtke Zagreb zlato čiji su vlasnici Igor Barišić i Nikola Vranješ te Gold Change d.o.o. i Gold Shop d.o.o., čiji su vlasnici Gregor Dominko i Nikola Vranješ, i koje su 2018. imale prihod od 8,4 milijuna kuna, 21.2 milijuna kuna i 160.000 kuna. Zalagaonica se u Hrvatskoj posljednjih godina otvorilo dvadesetak i njihovi su vlasnici uza Zagreb zlato većinom Inter Credo iz Varaždina i karlovački Pawn Shops sa svojim brendom Gradske zalagaonice.

Kako to funkcionira u praksi, provjerio sam s pomoću zlatne narukvice i zlatnika napravljenog po uzoru na one cara Franje Josipa koje sam donio u jednu od poslovnica Otkup.hr-a. Nakon kratke provjere i utvrđivanja koliko zlato ima karata te sam komade nakita mogao založiti, što znači da bih za narukvicu, primjerice, dobio tisuću kuna na jednomjesečni rok, a onda bih je nakon isteka roka mogao uzeti natrag u zamjenu za isti iznos uvećan za oko 150 kuna, koliko ostaje zalagaonici. Da te predmete želim prodati, ponuđena cijena rast će ako za njih već postoji kupac, ako je riječ o robi koja ima 'prođu' i ako za njih imam sve potrebne papire.

Najveći interes zasad vlada za mobitelima, nakitom i satovima, kojih je i najviše na policama zalagaonice. Zaljubljenici u satove dubljeg džepa ondje mogu pronaći najpoznatije i najvrednije švicarske marke Rolex, Patek, Breitling ili Omegu, čija cijena zna dosegnuti i petnaestak tisuća kuna. Vrijedi također spomenuti da su rabljeni Rolexi u posljednje vrijeme čak skuplji od novih, za koje postoji prilično duga lista čekanja.

Stara uzrečica 'od igle do lokomotive' savršeno opisuje predmete koje ćete imati prilike vidjeti ako posjetite neku zalagaonicu. Uz antikni nakit, limitirana izdanja nalivpera, satova i zlatnika tu su i Biblije s 24-karatnom pozlatom, antikni pribor za kirurgiju, mnogo predmeta kojima su se koristili naši preci te militarija iz Prvoga i Drugoga svjetskog rata. U poslovnici Otkup.hr-a tako sam, među ostalim, u rukama držao i Mignonov pisaći stroj star više od stotinu godina, originalnu kapu pripadnika Legije stranaca, koja može postati vaša za šesto kuna, te opremu za civilnu zaštitu napravljenu u bivšoj Jugoslaviji. Na pitanje o najrjeđim predmetima koje je imao u rukama Krešimir Jerković prisjetio se autograma Stjepana Radića koji na kraju ipak nije otkupio jer je za taj komadić povijesti bilo teško naći kupca. Otkup.hr u ponudi povremeno ima i poneki stan, čak i automobile, no s njima se pojavljuje novi problem - kamo ih smjestiti.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera!

14. travanj 2024 03:05