Hrvatska
StoryEditor

Kako koristiti VMware Horizon rješenja za osiguranje kontinuiteta poslovanja

14. Svibanj 2020.

U mnogim su dijelovima svijeta ograničena putovanja, a tvrtke se potiču da svojim zaposlenicima omoguće rad od doma. U neplaniranim okolnostima kao što su ove, VMware Horizon može riješiti mnoge izazovne poslovne probleme s kojima se danas susreću IT organizacije.

Korporativna kultura VMwarea izgrađena je na udaljenom radu te pruža fleksibilnost rada zaposlenika na bilo kojoj lokaciji. Produkti i rješenja ove tvrtke imaju brojne prednosti koje omogućavaju pristup internim sistemima pa zaposlenici mogu biti produktivni gdje god se nalazili. U posljednja dva tjedna VMwareove usluge je zatražilo mnogo IT administratora koji pokušavaju takvu fleksibilnost omogućiti zaposlenicima vlastitih kompanija, kako bi mogli raditi udaljeno.

U ovom članku odgovorit ćemo na neka nedavno postavljena važna pitanja te ćemo opisati načine kako Horizon može riješiti neke kratkoročne probleme vezane za kontinuitet poslovanja, posebno one vezane za upotrebu Horizona kod udaljenih zaposlenika. (Za više informacija o kontinuitetu poslovanja, predlažemo da pročitate Gabe Knuthov blog koji na govori o razlikama između kontinuiteta poslovanja i oporavka u slučaju nepogoda.)

Što pruža VMware Horizon?

VMware Horizon omogućava isporuku i sveobuhvatno upravljanje životnim ciklusima računala i aplikacija. Omogućavanje sigurnog pristupa tim resursima putem bilo kojeg uređaja, sa bilo koje lokacije i u bilo koje vrijeme temeljno je načelo Horizona. Uz to, Horizon desktop i aplikacijski servisi jednostavno se proširuju na raspoložive hardverske resurse.

Horizon 7

Bilo da se implementacija radi lokalno ili na VMC-u na AWS-u, Horizon 7 implementira se koristeći block i pod arhitekturu. Horizon pod federacije mogu se koristiti na scale-up način unutar podatkovnog centra ili na scale-out način kroz globalne podatkovne centre. Za više detalja o pod i block arhitekturi, multi-lokacijskoj implementaciji Horizona 7, pročitajte Dizajn komponenti: Horizon 7 arhitektura u Workspace ONE i Horizon referentna arhitektura.

Horizon Cloud na Microsoft Azureu

Svaki Horizon Cloud na Microsoft Azure podu podržava do 2000 istovremenih korisnika ili 2000 virtualnih mašina. Implementacija dodatnog Horizon Clouda na Microsoft Azure pod u još jednu Azure pretplatu ili regiju vrlo je jednostavna. Ukoliko postavite dva ili više Horizon Clouda na Microsoft Azure podove, možete upravljati svima njima iz istog Horizon Service korisničkog sučelja. Za više detalja o multi-pod implementaciji Horizon Clouda na Microsoft Azureu, pročitajte Dizajn komponenti: Horizon Cloud Service na Microsoft Azureu dio Workspace ONE i Horizon referentna arhitektura.

Što je sve potrebno za postavljanje Horizon-a u Cloud?

Ukoliko nemate hardver na raspolaganju, ili niste u mogućnosti realocirati vaše hardverske resurse kako biste Horizon implementirali lokalno u vašem podatkovnom centru, možete iskoristiti infrastrukturu pružatelja Cloud usluga za implementaciju Horizona.

Pribavljanje Cloud resursa od Microsoft Azurea

Horizon Cloud na Microsoft Azureu možete implementirati u jednoj ili više Microsoft Azure regija. Horizon Cloud na Microsoft Azureu iskorištava Azure infrastrukturu. Najbrži put kako postaviti i pokrenuti Horizon Cloud na Microsoft Azure-u je taj da pratite korake opisane u Brzom vodiču za Horizon Cloud na Microsoft Azureu. Ukoliko želite testirati implementaciju rješenja prije nego što se odlučite na ovaj korak, možete koristiti Praktičan vodič kako biste se upoznali s procesom postavljanja i ispunjavanja preduvjeta kao i s implementacijom Horizon Clouda na Microsoft Azureu u Cloud okruženju.

Ako niste ranije koristili Cloud infrastrukturu i želite proširiti svoje znanje kako vlastitu infrastrukturu spojiti s Cloud infrastrukturom, za vas smo u nastavku saželi osnove. Postoje tri primarne metode implementacije odnosno iskorištavanja Cloud infrastrukture da biste proširili mogućnosti Horizona.

image
Slika 1. Primjer konekcijskih mogućnosti za Microsoft Azure

VPN

Point-to-point VPN najjednostavniji je način kako vaš podatkovni centar spojiti s pružateljem Cloud infrastrukture. VPN poveznik omogućava kodiran podatkovni tunel između vašeg lokalnog okruženja do infrastrukture koju unajmljujete od pružatelja Cloud usluga. Ova konekcija najbolje funkcionira za hibridna okruženja u kojima je podatkovni promet između infrastruktura malen ili tolerantan s obzirom na duža vremena latencije.

Namjenska konekcija

Namjenska konekcija privatna je i odvojena veza između vašeg podatkovnog centra i pružatelja Cloud usluga u kolokacijskom okruženju. Ova vrsta veze ne koristi internet i u pravilu dozvoljava veću propusnost podataka i pouzdanost usporedno s point-to-point VPN konekcijom. Konekcije ove vrste možete zatražiti od pružatelja Cloud Exchange usluga ili od pružatelja usluga Cloud platformi.

Island (otok) konfiguracija

U ovakvoj konfiguraciji, nakon što ste osigurali Cloud kapacitete, izgrađujete svu potrebnu infrastrukturu i usluge ispočetka. Ne oslanjate se (ili se minimalno oslanjate) na vaše postojeće (lokalne) usluge i resurse. Sve što vam je potrebno za vaše udaljenje zaposlenike, kreirate u Cloud-u od nule a korisnici i administratori pristupaju infrastrukturi putem interneta. Ovo je u pravilu najbrža metoda za postavljanje Cloud kapaciteta, ali zahtjevna jer sve morate izgraditi od nule. Nadalje, ukoliko Horizon postavite u otok, ta će konfiguracija i dalje trebati omogućavati pristup na daljinu od otoka do internih aplikacija i podataka u vašem korporativnom podatkovnom centru.

Postavljanje Horizona na VMware Cloud (VMC) na Amazon Web Services (AWS)

Horizon 7 na VMware Cloudu možete implementirati na AWS-u te tako možete pripremiti i upogoniti kompletan SDDC, uključujući i komponente za upravljanje Horizonom u samo nekoliko sati. Pogledajte ovaj kratki instrukcijski video VMware Cloud na AWS-u kako biste vidjeli koliko je jednostavno postaviti Horizon na AWS. Uz brzinu i jednostavnost, za administratore koji Horizon već imaju lokalno implementiran, brzo proširenje je jednako jednostavno te samo iskoristite Cloud resurse kako biste izgradili hibridnu implementaciju.

image
Slika 2. Horizon na VMC-u na AWS-u

Horizon Cloud Pod arhitektura može se koristiti za spajanje lokalno implementiranih Horizon podova s onima na VMware Cloudu.

Omogućavanje pristupa posrednicima do fizičkih računala pomoću Horizona

VMware je poznat po virtualizacijskim tehnologijama, no Horizon nadilazi čisto posredovanje između virtualnih mašina. Iako Horizon uvijek možete implementirati s virtualnim računalima i aplikacijskim poslužiteljima, također ga možete koristiti na način da putem posrednika pristupate vašim fizičkim računalima.

Tako vi, kao IT administrator imate prednosti korištenja uobičajene Horizon infrastrukture a s druge strane, krajnji korisnici imaju prednosti korištenja udaljenog pristupa njihovim korporativnim resursima. Kako biste omogućili udaljen pristup, koristite VMware Blast, protokol udaljenog prikaza nove generacije, koji omogućava iskustvo visoke razine vjernosti udaljenim zaposlenicima sa skoro bilo kojeg krajnjeg uređaja. Ako želite doznati više, pročitajte Uputstva za ekstremnu optimizaciju VMware Blasta.

image
Slika 3. Udaljen pristup korporativnom računalu

Kako biste bili sigurni da vaša Windows 10 računala podržavaju ovu opciju, pročitajte tekst Podržani operativni sustavi za Horizon agenta, a za više tehničkih detalja oko implementacije ovog rješenja pričekajte novi dio ove serije članaka.

23. travanj 2024 14:48