Hrvatska
StoryEditor

Kako ostati zdrav u kućanstvu i zatvorenim prostorima

23. Ožujak 2020.

Dugotrajan boravak u zatvorenim prostorima u uvjetima pandemije koronavirusa uključuje i neke aktivnosti koje baš i nemamo naviku učestalo raditi. Manijankalno brisanje kvaka alkoholom u običnom životu rezervirano je za hipohondre i opsesivne čistunce, ali sada je vrijeme da se svi uhvate alkohola, naravno, za izvanjsku uporabu. Stožer civilne zaštite u ponedjeljak je donio preporuke ponašanja za kućanstva i ostale zatvorene prostore.

S općim mjerama prevencije koje uključuju pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja sluznica, provjetravanje prostora, kihanje i kašljanje u savijeni lakat ili u papirnatu maramicu, nošenje zaštitne opreme i održavanje distance od barem jednog metra u društvenom kontaktu, već smo dobro upoznati. Barem se tome nadamo, budući da donedavna okupljanja u parkovima i privatni korona partyji ne ulijevaju stopostotno povjerenje u odgovornost građana. Sada su te mjere u Stožeru civilne zaštite ponešto nadogradili. Izdvojili smo najzanimljivije preporuke.

 

Što sve dezinficirati

Osim kvaka, redovito sa sredstvima za čišćenje površina s deklariranim virucidnim djelovanjem prelazite rukohvate, daljinske upravljače, mobitele, telefone, slavine i površine stola.

Odabir sredstava za dezinfekciju
Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koje djeluje na viruse prema uputama proizvođača, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi slijedećih aktivnih tvari:

  • Etanol
  • Natrijev hipoklorit
  • Glutaraldehid
  • Izopropanol
  • Benzalkonijev klorid
  • Natrijev klorit

Gospodarenje kućnim otpadom

Otpatke (na primjer papirnate maramice) i jednokratne krpe za čišćenje mogu se odložiti u jednokratne vrećice za smeće. Takvu vrećicu treba zatim staviti u još jednu vrećicu, čvrsto zavezati i držati odvojeno od drugog otpada. Navedeni otpad treba ostaviti sa strane barem 72 sata prije nego što ga odložite u zajednički vanjski kontejner. Drugi kućni otpad odlaže se kao i inače. Ne zaboravite odvajati biootpad, plastiku i papir.

Suživot s osobama iz ranjive skupine: Ne dijelite obroke, krpe i ručnike

Ako živite u kućanstvu sa starijom osobom ili kroničnim bolesnikom odvojite im krevet, ne dijelite ručnik za pranje ruku, ne jedite zajedno, dapače, poželjno bi bilo da takav ukućan jede u vlastitoj sobi. Posuđe i pribor za jelo neka se pere u suđerici ili toplom vodom i deterdžentom te temeljito posuši. Ako osoba iz ranjive skupine koristi vlastiti pribor, upotrijebite drugu kuhinjsku krpu za njegovo brisanje.

image
Preporuke za kućanstva i zatvorene prostore tijekom koronavirusa
foto

Suživot s osobom u samoizolaciji ili oboljelom osobom

Sumnja li se za osobu u vašem kućanstvu da je zaražena koronavirusom ili ako je toj osobi potvrđena zaraza, izbjegavajte dijeljenje predmeta (npr. posuđa, čaša, šalica, jela, posteljine). Nakon uporabe predmeta, temeljito ih operite deterdžentom i vodom.

Nakon svakog boravka takve osobe u prostoriji potrebno je provjetriti prostor i očistiti ga noseći masku i rukavice. Pod je prvo potrebno očistiti deterdžentom, a potom i dezinficirati kao i sve potencijalno kontaminirane površine. Važna napomena je da se ne koristi pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje može dalje širiti virus. Prije temeljitog čišćenja u prostoriju ne puštajte druge ukućane. Nakon čišćenja krpe treba oprati na 90 °C, skinute rukavice i masku staviti u plastičnu vrećicu, a zatim oprati ruke sapunom i vodom. Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba što je prije moguće odložiti u kante za otpad. Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja. Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.

Upute za čišćenje

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je pridržavati se uputa za korištenje, izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece, ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača.

Postupanje s odjećom

Kako biste smanjili mogućnost širenja virusa zrakom, ne tresite prljavo rublje. Ako ne posjedujete perilicu za rublje, pričekajte dodatnih 72 sata nakon 14-dnevne izolacije prije nego što rublje odnesete u samoposlužnu praonicu rublja, savjetuju iz Stožera civilne zaštite.

Ne zanemarite ostale tkanine

Posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine koje su bile u doticaju s osobom u samoizolaciji ili oboljelom od koronavirusa uklonite te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja (60 - 90 °C) i deterdžent za pranje rublja. Ako nije moguće prati u perilici za rublje, možete koristiti čišćenje na paru.

Cjelokupne preporuke pročitajte ovdje.

19. travanj 2024 16:23