Hrvatska
StoryEditor

Kako tehnologija utječe na sve aspekte financijskih usluga i proizvoda?

05. Svibanj 2021.
Piše: FIMA Plus

Svijet u kojem danas živimo u procesu je sve intenzivnije i vrlo dinamične promjene odnosa, kako između pojedinaca tako i između nas i naših institucija. Te odnose sami izgrađujemo kako bi nam život bio lakši i jednostavniji, a posao što efikasniji.

Kada govorimo o financijskoj industriji možemo reći kako je u njoj proces prelaska iz klasičnog, svima nam dobro poznatog realnog, analognog i materijalnog svijeta, u digitalan izrazito dinamičan. Kad iz tog kuta gledamo, onda vrlo brzo i jednostavno shvaćamo i prihvaćamo sve češće susrete s digitalnom imovinom i kriptovalutama. Naime, one su tek dio te prije spomenute transformacije našeg svakodnevnog poslovanja i življenja.

Uzmimo za primjer izdavanja i plaćanja kriptovalutama pri čemu se sve velike svjetske kompanije sve brže uključuju u digitalno gospodarstvo izdavanjem svoje digitalne valute i prihvaćanjem plaćanja svojih usluga u kriptovalutama. Ne iz pomodnih, nego iz čisto egzistencijalnih razloga - žele omogućiti svojim klijentima brzu i jeftinu transakciju u kupnji njihovih proizvoda i usluga jer će ih time dodatno zadržati uz sebe. Pa nam tako stiže i najnovija vijest da jedna od najvećih online trgovina eBay istražuje mogućnosti plaćanja kriptovalutama i način na koji bi mogli uvesti NFT tokene na platformu.
Digitalne inovacije i novi poslovni modeli uvode se brže nego ikad prije i menadžeri financijskih institucija na svim razinama stalno procjenjuju nove opcije s kojima bi na tako dinamičnom tržištu i dalje ostali relevantni i uspješni, što je presudno, kako za njih, tako i za njihove institucije. Taj uzbudljivi FinTech svijet novih i modernih financijskih rješenja, krojenih po mjeri klijenata, a ne institucija stvara sjajne prilike uz samo jedan uvjet - ako smo ih svjesni i spremni angažirati se.

Interes za uvođenje kriptovaluta kao načina plaćanja sve je veći, a tomu su svakako pridonijeli situacija s pandemijom COVID-19, svijest o digitalizaciji i beskontaktnim plaćanjima.

Kriptovalute, koje u praksi funkcioniraju kao elektronička gotovina, pružaju neke prednosti nad tradicionalnom gotovinom i karticama.

Platna revolucija definitivno je u punome jeku, stoga oni koji još nisu svakako bi trebali razmisliti o diverzifikaciji svoga platnog menija.

I vi možete otkriti kako se nove tehnologije implementiraju u svijet financija. Prijavite se na seminar koji pruža novi, čak i neočekivan uvid u industriju koja se suočava s nevjerojatno brzim napretkom tehnologije i svakodnevnom transformacijom svojih osnovnih počela. Razumijevanje osnova novih pravila financijskog poslovanja te utjecaja tehnologije na sve aspekte financijskih transakcija, usluga i proizvoda.

Fintech MBA seminar održat će se 10., 11., 17. i 18. svibnja 2021., od 17:30 do 21:30 sati, a vodit će ga Milan Horvat, direktor poduzeća FIMA Plus. Saznajte sve o novim digitalnim financijama, kriptovalutama i budućnosti financijskog poslovanja. Sve informacije možete pratiti i na stranici Algebra MBA.

24. travanj 2024 10:50