Hrvatska
StoryEditor

Kapitalizam za milenijce: Još jedan dan u raju

26. Svibanj 2021.
foto Dražen Lapić

O generaciji koja se doživljava vječno mladom i neopterećenom, ali se neumitnošću svemira ipak približava 40. godini života i polako preuzima uzde društva, tijekom pandemije se pisalo tek sporadično, iako je drugi put u deset godina podmetnula leđa za druge.

Prvo se preko rođenih u razdoblju od 1981. do 1996. spašavalo imovinu i stečena prava starijih generacija, da bi se u ovoj krizi tome dodalo i spašavanje njihovih života (molim, ima na čemu), premda je vremenski razmak u priču uveo još jednu, mlađu, generaciju s istim problemima kao i milenijci (sada se u pravilu preklapaju četiri generacije: baby boomeri, generacija X, milenijci i post-milenijci koji se još dijele na Z i Alfa.

Jedina razlika je što za 'klince', još ima vremena, dok za ove na pragu sredovječne krize ponestaje. Naricanje nad hudom ekonomskom sudbinom milenijaca već je temeljito apsolvirana tema, no Financial Times je nedavno odlučio stvar postaviti malo drugačije i posvetio cijelu rubriku generaciji koja je imala sreću postati jedna od rijetkih u recentnoj povijesti, koja će ekonomski proći lošije od prošle. Nepisani društveni ugovor, a takvi su uglavnom nepisani, prema kojem svaka sljedeća generacija unaprijedi svoje imovinsko stanje i kvalitetu života u odnosu na prošlu, s pandemijskim mjerama je izgleda slomljen. Od starijih generacija stalno prozivani, milenijci u imovinskom smislu u pravilu imaju samo ono što posjeduju njihovi roditelji i većina njih teško će tijekom karijera dostići, a kamoli prebaciti, svoje roditelje, premda oni najstariji iz te skupine prema CNBC-u smanjuju jaz.

Utrka će, ako ne bude još neke paralizirajuće krize, biti u najboljem slučaju neizvjesna do samog kraja. Tvrdi tako CNBC da su stariji milenijci prije pet godina bili 40 posto siromašniji od prošle generacije u istom razdoblju života, ali i da se razmak smanjuje s tim da je neizvjesno hoće li je dostići i prestići. Konkretnije, prije pet godina 32-ogodišnji milenijac imao je srednji dohodak od 57.500 dolara i neto imovinu vrijednu 27900 dolara (sva imovina minus sav dug), no da bi konkurirao prošloj generaciji u tim godinama trebao je imati srednji dohodak od 65.900 dolara i neto imovinu od 46.600 dolara, tvrde oni što znaju iz Instituta za ekonomsku jednakost u St. Louisu. U posljednje tri godine rupetina je drastično smanjena, na 11 posto zaostatka, ali tek treba vidjeti kako će se pandemija odraziti na tu računicu.

Više o muci po milenijcima pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera. 

25. travanj 2024 14:44