Hrvatska
StoryEditor

Kataklizma trgovine u travnju - najveći pad od kada se prate podaci

29. Svibanj 2020.

Kao posljedica potpunog zastoja cijelog niza gospodarskih aktivnosti i razdoblja karantene, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo travnju je zabilježio snažan mjesečni i godišnji pad.

Naime, nakon snažnog mjesečnog pada u ožujku (-11,3%) ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u travnju je ubrzao s padom te je realno bio niži za čak 19,8% u odnosu na ožujak. Time je dao snažan doprinos padu na godišnjoj razini koji je iznosio 25,5%. Navedena godišnja stopa predstavlja najveći pad na godišnjoj razini od kada pratimo podatke i jasno odražava trenutne i potencijalne posljedice pandemije koronavirusa, ističu analitičari Raiffeisen banke. 

Pritom je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 40,5%, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 6,2%. Kumulativno, od siječnja do travnja kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 6,3% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, smatraju analitičari RBA.

Promatrajući prema nominalnim indeksima prometa u trgovini na malo pad je zabilježen u svim kategorijama trgovačkih struka izuzev trgovine na malo internetom ili preko pošte gdje je zabilježen rast od 19,8% (+48,9% u odnosu na ožujak). Pad je očekivano bio najmanje izražen kod nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama (-0,9%) dok je u kategoriji goriva i maziva godišnji pad iznosio 39,4% te kod tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda –87,8%. Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, očekivano bilježe relativno blagu godišnju stopu pada od 3,5% (-24,3 u odnosu na ožujak).

Najveći doprinos godišnjem padu nominalnog prometa u travnju, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s padom prometa od 39,4% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,8%, Audio i videooprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo, s padom prometa od 45,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,0% te Računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama, s padom prometa od 38,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,0%.

Iako će podaci za svibanj donijeti nastavak negativnih stopa rasta i mjesecima pred nama doći će do usporavanja pada budući da se ekonomija počela postupno otvarati. Na razini cijele 2020. očekujemo po prvi put nakon 2012. povratak prosječne godišnje stope u negativan teritorij (-9,5%). Pad će u velikoj mjeri biti i posljedica smanjene osobne potrošnje kao rezultat nepovoljnih kretanja u turizmu i turističke potrošnje te bitno pogoršanog raspoloženja i očekivanja potrošača.

24. travanj 2024 22:31