Hrvatska
StoryEditor

Koja je tajna dobre turističke, ali i epidemiološke situacije u Istri

27. Srpanj 2021.

Istarske turističke destinacije već su godinama u vrhu po broju ostvarenih turističkih noćenja u Hrvatskoj, a taj trend, čini se, zadržavaju i ove godine, unatoč tomu što pandemija koronavirusa još uvijek traje.

Od početka godine do 25. srpnja, Istra je realizirala čak 1,4 milijun dolazaka i 8,6 milijuna noćenja, što je 60 posto u odnosu na rekordnu 2019 godinu. Također, novozaraženih koronavirusom gotovo da nema, postotak procijepljenosti stanovništva među najvećima je u Hrvatskoj, a masovna okupljanja u nekim destinacijama stavljena su na čekanje do iduće godine.

Prema informacijama Turističke zajednice Istarske županije, 25. srpnja tijekom prošle pandemijske godine imali su 172 tisuće noćenja, dok ove godine taj broj iznosi 247 tisuća što je čak 87 posto u odnosu na 2019. godinu kada je u Istri toga dana boravilo 285 tisuća gostiju.

Odlična epidemiološka situacija

Najviše je gostiju u Rovinju, njih 33 tisuće. Zatim slijede Poreč, Medulin pa Umag. Iz Turističke zajednice Grada Poreča pak javljaju da je Poreč jučer, 26. srpnja ostvario milijun turističkih noćenja od početka godine i to čak 22 dana ranije nego prošle godine. Ostvario je i rekord u broju gostiju na dan, jer njih 28 tisuća trenutno boravi u Poreču.

Untoč popriličnoj gužvi na najvećem hrvatskom poluotoku, već tjednima broje po jednu ili niti jednu novozaraženu osobu na dan. Moguće je da je za to djelomično zaslužno cjepivo jer se Istra nakon Grada Zagreba može pohvaliti najvećim postotkom procijepljenosti stanovništva. Čak 50 posto odraslih osoba te sveukupno 42 posto stanovništva u Istri je cijepljeno, od čega veliki postotak otpada na zaposlenike u hotelima, restoranima i kafićima jer je organizacija cijepljenja vrlo dobro organizirana.

No, kako ne bi sve ostalo na pukim brojkama, pitali smo direktora Turističke zajednice Istarske županije Denisa Ivoševića da prokomentira trenutnu situaciju s turizmom u Istri.

image

Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije

Iz današnje perspektive, početkom srpnja, situacija s turizmom je jako dobra. Realizacija dnevnih ulaza bookinga je na jako dobroj razini, pojedine hotelske kuće se približavaju trendovima iz 2019. godine. Brojke iz dana u dan rastu i sve upućuje da bismo mogli realizirati jednu dobru turističku godinu. S druge strane, epidemiološka situacije je također odlična: 14-dnevna incidencija iznosi 3,8, a 7-dnevna incidencija 2,3 – kaže Ivošević.

Bez masovnih okupljanja

Osim cijepljenja, destinacije u Istri se svim snagama bore za uspješnu turističku sezonu, strogo poštujući mjere okupljanja, a kako ističu u TZ Grada Poreča, i provođenjem predviđenog testiranja u destinaciji. Sve su velike projekte koji okupljaju više tisuća ljudi odgodili za narednu godinu te time svom turizmu dali šansu za produžetak sezone.

– Od ključne je važnosti pridržavanja protuepidemijskih mjera i preporuka jer je upravo pozicioniranje Istre i Hrvatske kao sigurne destinacije ključno za nesmetan nastavak turističke sezone – istaknuo je direktor TZ Grada Poreča, Nenad Velenik.

Gosti najradije za boravak u Istri biraju privatan smještaj (39 posto) i kampove (39 posto), dok je svega 22 posto gostiju odsjelo u hotelima. Najviše je Nijemaca (77 tisuća), zatim slijede Slovenci (33 tisuće), Austrijanci (29 tisuća) te Nizozemci (18 tisuća).

– Ono što imamo sigurno je prošlogodišnje i ovogodišnje iskustvo koje je od iznimnog značaja jer smo pokazali da se i u ovim izuzetno složenim uvjetima može poslovati i raditi dobro – kaže Ivošević.

Za Lider nabraja koje su stavke ključne za njihove dobre poslovne rezultate:

  • kvalitetna suradnja privatnog i javnog sektora
  • održavanje dobre epidemiološke situacije u regiji/zemlji
  • imati pripremljen protokol zaduženja i odgovornosti u slučaju proboja Covida-19
  • naši diplomati u ulozi lobista i borbe protiv fake newsa u našim emitivnim destinacijama
  • turistički sektor mora na vrijeme i putem pravih kanala komunicirati medijima u našim najznačajnijim emitivnim destinacijama o dobrom stanju u Istri/Hrvatskoj
  • pratiti epidemiološku situaciju u nama najznačajnijim emitivnim tržištima      
  • biti spreman u kratkom roku pokrenuti učinkovitu promotivnu kampanju

No, iako Istra za sada bilježi dobru turističku, ali i epidemiološku situaciju, do kraja ovogodišnje turističke sezone još je dug put, a Ivošević ističe da je u ovom trenutku teško reći kako će ova turistička godina izgledati.

18. travanj 2024 16:38