Hrvatska
StoryEditor

Komisija: Hrvatska ima jedno od najgorih pravosuđa u EU

08. Srpanj 2021.
Nema sumnje da je kadar u sudstvu, posebno u njemu, jedan od prvih, ako ne i najvažnijih, uvjeta da dobijemo kvalitetnije pravosuđe

Prema svježem izvješću Europske komisije, hrvatski, slovački i poljski sudovi najlošije su rangirani prema percipiranoj neovisnosti, a daleko u tom smislu nije ni Bugarska čiji građani isto vjeruju kako se politika miješa u rad pravosuđa.

- U usporedbi s prošlom godinom, percepcija javnosti o neovisnosti pravosuđa pogoršala se u gotovo pola država članica - navodi Komisija u svom Pregledu stanja u pravosuđu, a prenosi Bloomberg.

Redovito godišnje izvješće temelji se inače na podacima o kvaliteti, efikasnosti i neovisnosti nacionalnih pravosudnih sustava. Slučaj Poljske dobro je poznat široj javnosti zbog izravnog uplitanja politike u neovisnost sudstva, što je rezultiralo nizom upozorenja i tužbi Komisije.

U ovo zaista probrano društvo Hrvatska je došla zahvaljujući uvjerenju čak 68,2 posto građana da se politika miješa u rad pravosuđa, kao i 62,9 posto da se gospodarski i drugi specijalni interesi petljaju u rad pravosuđa. Za usporedbu, u Poljskoj 51,3 posto vjeruje u političko miješanje, a u Slovačkoj 52,8 posto.

25. travanj 2024 05:41