Hrvatska
StoryEditor

Kompanija hrvatskog osnivača na Londonskoj burzi premašila milijardu dolara

09. Rujan 2021.
Ergomed i PrimeVigilance u Zagrebu

Tržišna kapitalizacija farmaceutske grupacije Ergomed, koju je 1997. godine osnovao dr. Miroslav Reljanović, ovih je dana na Londonskoj burzi premašila milijardu dolara. Dionicama te grupacije sa sjedištem u Guildfordu (Ujedinjeno Kraljevstvo), koja je specijalizirana za pružanje usluga biofarmakološkoj industriji, kliničko ispitivanje lijekova te razvoj novih lijekova, u posljednjih pet godina vrijednost je porasla za gotovo 900 posto.

U ožujku prošle godine Ergomed je započeo kliničko ispitivanje utjecaja monoklonskih antitijela siltuximaba na ublažavanje teških respiratornih infekcija uslijed zaraze koronavirusom te smanjenje smrtnosti osoba na respiratoru. - Koronavirus je globalni zdravstveni izazov bez presedana i brza evaluacija terapija koje bi mogle utjecati na tijek infekcije i poboljšati ishode za pacijente je od životne važnosti. Ponosni smo što tome doprinosimo svojom stručnosti na ovom važnom ispitivanju - istaknuo je Reljanović.

image

Miroslav Reljanovic

Brza reakcija i mjeseci rada na tom projektu koji je financirala bolnica Papa Giovanni XXII iz talijanskog Bergama te podržala američka biofarmaceutska kompanija EUSA Pharma specijalizirana za onkologiju i rijetke bolesti, donijeli su rezultate. Istraživanja su iznjedrila lijek za ublažavanje simptoma teške upale pluća pacijenta zaraženih Covidom-19 koji su na respiratoru. To je prvi i zasad jedini lijek koji su u tu svrhu odobrile američka Agencija za hranu i lijekove te Europska agencija za lijekove.

Usred velikih pandemijskih izazova, Ergomed je prošle godine uprihodio 86,4 milijuna funti, 26,5 posto više nego 2019. godine i ostvario dobit od 39,7 milijuna funti.

– Napravili smo izvanredan napredak ostvarujući svoju strategiju za 2020. godinu unatoč izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa. Usprkos ostvarivanju strateških akvizicija u SAD-u uspjeli smo ostvariti i snažan organski rast – rekao je izvršni predsjednik Upravnog odbora Ergomeda Reljanović, koji posljednjih desetak godina živi u Rijeci, gdje je kupio polikliniku Medico s ciljem razvoja zdravstvenog turizma na Kvarneru i u Istri. Danas je Medico specijalna bolnica kroz koju godišnje prođe više od 50 tisuća pacijenata. Prije četiri godine otvorila je podružnicu u Puli, a ima sveukupno ima oko 150 zaposlenih.

Ergomed, koji zapošljava više od 1200 ljudi, ima urede u više od 24 zemlje i pruža usluge diljem svijeta, posluje i u Hrvatskoj,  gdje djeluje i njegova sestrinska kompanija PrimeVigilancea, specijalizirana za farmakovigilanciju.

image

Ergomed i PrimeVigilance u Zagrebu

PrimaVigilance, čiji je direktor za Europu dr. Hrvoje Maček, u zagrebačkoj poslovnici zapošljava više od 170 ljudi, a urede ima i u SAD-u te od travnja ove godine i u strateški iznimno važnom Japanu, četvrtom najvećem farmaceutskom tržištu na svijetu. 

Britanski poslovni mediji pozorno prate Ergomed, predviđaju mu dugoročan rast i daju signale investitorima da je ulaganje u tu grupaciju dobra prilika. S druge strane, osnivač tvrtke se rijetko medijski eksponira i pušta rezultatima poslovanja da govore umjesto njega. Lider je prije četiri godine u serijalu Samozatajne tvrtke pisao o toj kompaniji koja je i tada ostvarivala velike uspjehe.

25. travanj 2024 18:23