Hrvatska
StoryEditor

KONČAR, CADCAM i Dassault Systèmes spajaju akademsku zajednicu s industrijom

14. Lipanj 2021.
U tehnološkom laboratoriju Digital Factory Lab u KONČAR-u rješavat će se izazovi u digitalizaciji proizvodnih procesa, 3D dizajna i simulacija, no to će ponajprije biti mjesto na kojem će se zaposlenici i studenti, budući inženjeri, moći upoznati s modernim industrijskim okružjem, jer to iskustvo ne stječu na fakultetu

Neprilagođenost akademskih programa stvarnom stanju u industriji postaje sve veći izazov za mnoge poslodavce, osobito u IT sektoru. U suradnji s CADCAM Grupom i Dassault Systèmesom KONČAR nastoji doskočiti tom problemu otvaranjem Digital Factory Laba, tehnološkog laboratorija za industriju i fakultete u kojemu će se rješavati izazovi u digitalizaciji proizvodnih procesa, 3D dizajna i simulacija.

No, velik naglasak bit će na praksi, odnosno na pravom industrijskom okružju. Kako ističe Drago Cmuk iz CADCAM-a, akademska zajednica ima problem s nedostatkom praktičnih znanja primjenjivih u industriji. Studentima nakon fakulteta nedostaje iskustvo iz industrije ključno za razvoj poduzetničkoga mentalnog sklopa i stručnih znanja.

Dodatna edukacija

Budući da se tehnologija danas razvija brže nego ikada, obrazovni programi jednostavno ne uspijevaju pratiti njezin razvoj, kao ni trendove u poslovnom svijetu. Stoga treba uložiti dodatan trud u edukaciju studenata, budućih stručnjaka, kako bi bili što spremniji na izazove koje donosi rad u industriji.

– Mnogi poslodavci, da bi skratili razvojni put mladih inženjera, investiraju u laboratorije na fakultetu u kojima se studenti upoznaju s najsuvremenijim tehnologijama i alatima kako bi bili spremni za izazove u industriji – kaže Cmuk i kao primjer navodi suradnju CADCAM-a s Rimac Automobilima u laboratoriju 3DEXPERIENCE na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Tu je platformu globalna IT savjetnička tvrtka Gartner proglasila vodećom svjetskom platformom za digitalnu proizvodnju. KONČAR je s CADCAM-om pokrenuo projekt sa sličnim ciljem, ali se laboratorij ovaj puta nalazi u industriji gdje služi rješavanju konkretnih industrijskih problema, što je od presudne važnosti.

– Cilj je izvući studente s fakulteta i najbolje od njih suočiti s konkretnim problemima industrije te im omogućiti da ih rješavaju u sklopu svojih doktorata ili završnih radova – kaže Cmuk.

Temelj za inovacije

Moderna industrija susreće se s brojnim problemima osiguranja digitalnog kontinuiteta proizvoda. Cmuk stoga ističe prednost korištenja tehnologije i rješenja poput jedinstvenih digitalnih platformi koje mogu osigurati digitalni kontinuitet, kako bi proizvodne procese dodatno povezali s automatiziranom proizvodnjom, robotima, 3D printerima ili CNC strojevima.

– U tim slučajevima Digital Factory Lab dolazi kao melem na ranu. U sklopu laboratorija mogu se isprobati razne tehnologije, simulacije, pa čak i najsloženije izrade digitalnih blizanaca. Takvi su testovi temelj za inovacije, razvoj proizvoda ili razvoj samog procesa proizvodnje – ističe Cmuk.

Digital Factory Lab bit će otvoren za KONČAR-ove djelatnike, fakultete, partnere i dobavljače, ali i za ostale zainteresirane. U laboratoriju će se održavati edukacije i predstavljati najbolja svjetska praksa, što će voditi stručnjaci iz CADCAM-a te najbolji konzultanti i inženjeri Dassault Systèmesa.

18. travanj 2024 05:22