Hrvatska
StoryEditor

Kondenzacijski bojleri - Prodaja raste, a potražnja ne jenjava

11. Srpanj 2020.
foto Dražen Lapić
Potražnja je porasla osobito nakon potresa u Zagrebu jer je Fond za zaštitu okoliša za tu svrhu osigurao 41 milijun kuna. Tim će iznosom subvencionirati oko pet tisuća bojlera

Procjenjuje se da se na hrvatskom tržištu svake godine proda nekoliko desetaka tisuća kondenzacijskih boljera. Njihov udio u prodaji i dalje raste, i to zato što su energetski učinkovitiji od konvencionalnih bojlera. Budući da je tendencija smanjivanje potrošnje energije, na razini Europske unije donesena je uredba koja je definirala da sva ložišta s učinkovitošću manjom od 86 posto nisu prihvatljiva.

– Na temelju toga zabranjena je prodaja tzv. turbobojlera, odnosno uređaja sa zatvorenom komorom izgaranja, i atmosferskih bojlera. Mogu se upotrebljavati dok se ne pokvare, ali nakon što se više ne budu mogli popraviti, morat će se zamijeniti kondenzacijskima, koji su energetski učinkovitiji, ali i znatno sigurniji za korištenje – objasnio je predsjednik Hrvatske dimnjačarske udruge Zdravko Šenjug.

Međutim, budući da su to dvije potpuno nekompatibilne tehnologije, nastaje problem ako su stanovi na vertikali u stambenim zgradama spojeni na jedan dimnjak. Naime, bude li i samo jedan stan morao zamijeniti konvencionalni bojler kondenzacijskim, svi na toj vertikali morat će staviti kondenzacijski bojler.

Na hrvatskom su tržištu prema udjelu najzastupljeniji Vaillantovi kondenzacijski bojleri koji se mogu naći na dvjestotinjak prodajnih mjesta u Hrvatskoj.

– Za kondenzacijske bojlere vlada velik interes. Potražnja iz dana u dan raste, na godinu se prodaju deseci tisuća Vaillantovih kondenzacijskih bojlera diljem zemlje – rekao je direktor prodaje Vaillanta Hrvatska Hrvoje Milanović.

Budući da se od 2016. na hrvatskom i europskom tržištu ne mogu kupiti konvencionalni fasadni bojleri, udio prodaje kondenzacijskih u Vaillantu veći je od devedeset posto; ostali su konvencionalni, koji se spajaju na dimnjak.
I Mario Širić, Boschev ​direktor prodaje za Hrvatsku, Sloveniju i BiH, kaže da su zadovoljni potražnjom za kondenzacijskim bojlerima; u Hrvatskoj ih prodaju dvadesetak tisuća na godinu.

– Potražnja je porasla osobito nakon potresa u Zagrebu jer je Fond za zaštitu okoliša za tu svrhu osigurao 41 milijun kuna. Tim će iznosom subvencionirati oko pet tisuća bojlera – rekao je Širić.

Uz Vaillant i Bosh na domaćem su tržištu proizvođači Fisman, Beretta, Ariston. Distributeri trljaju ruke jer očekuju daljnji rast prodaje zato što će se bojleri koji su ugrađeni devedesetih godina prošlog stoljeća morati uskoro zamijeniti kondenzacijskima.

25. travanj 2024 03:52