Hrvatska
StoryEditor

Konkurentnost Hrvatske izvan granica - Gdje leže prilike za izvoz i ulaganja?

21. Prosinac 2020.
Domagoj Šarićfoto Ratko Mavar
Piše:
piše Domagoj Šarić,
voditelj Odjela u Centru za inovacije i EU projekte Hrvatske gospodarske komore
Hrvatska treba tražiti prilike koje su identificirane Strategijom pametne specijalizacije. Uskoro se očekuje revidirana verzija pametne specijalizacije

U doba velike nepredvidivosti i nesigurnosti te iznimno brzih tehnoloških promjena u poslovanju teško je predvidjeti kako će biti strukturirani globalni lanci u idućih 10 ili 15 godina. Zato je važno dobro razumjeti čimbenike i njihov utjecaj na budućnost globalnih lanaca i globalizaciju u cjelini. To su znatan rast troškova rada u zemljama u razvoju, rastući troškovi transporta, učinci trgovinskih sporazuma ili pak posljedice protekcionizma te posebno digitalizacija proizvodnje. Za očekivati je više, a ne manje izazova i promjena u organizaciji proizvodnje u složenim i dužim lancima.

Trinaest područja

U kontekstu konkurentnosti izvan svojih granica, Hrvatska treba tražiti prilike koje su identificirane Strategijom pametne specijalizacije. Pomoću metodološkog pristupa poduzetničkog otkrivanja identificirala su se prioritetna područja u kojima imamo kritičnu masu te možemo realizirati napredak i ostvariti izvrsnost ulaganjem u istraživanje, razvoj i inovacije. Uskoro će se revidirati nova verzija pametne specijalizacije pa se nadamo da će se novom verzijom ispraviti neki postojeći nedostaci, ali i uvesti neki novi dijelovi. Strateškim projektom za podršku inicijativa klastera konkurentnosti došlo se do 13 područja koja se nazivaju strateški segmenti i za koje postoje ili tek nastaju globalni lanci. Za njih se u idućih pet do deset godina predviđa rast, konkurencija u globalnim razmjerima još nije velika, a tržišta još nisu zasićena. Možemo spomenuti primjere iz nekih strateških segmenata.

U farmaceutici i povezanim sektorima hrvatskim će se poduzećima biti sve teže natjecati u segmentima tableta i generičkih lijekova, ako proizvode ne povežu s personaliziranom zdravstvenom skrbi i tehnologijama praćenja pacijenata na daljinu. Kod zdravstvene skrbi, atraktivna su ona koja se temelje na ishodima te od osiguravatelja dobivaju naknadu prema ishodima koje postižu kod pacijenata. U segmentu nutricionizma, profitirat će tvrtke koje primjenjuju personalizirani pristup gdje prodaju obnavljajuće pretplate u kojima nude nutricionističko savjetovanje, dodatke prehrani i planove svakodnevnih obroka.

Iskorištavanje vlastitih kapaciteta energetskih tehnologija u svrhu kombiniranja komponentnih sustava mikromreža moglo bi biti prilika za Hrvatsku. Tada bi hrvatska poduzeća potrošačima mogla pružati integrirana rješenja, umjesto pojedinačnih proizvoda, gdje je konkurencija snažna. Prilike se mogu povećati i razvojem senzorske tehnologije te integracijom tehnologija temeljenih na internetu stvari (IoT) u usluge gospodarenja otpadom koje se prodaju putem pretplate.

Nove prilike

U strateškom segmentu urbane mobilnosti prilika je u usklađivanju djelatnosti proizvođača dijelova za automobile s trendovima koji mijenjaju taj sektor. Neki će dijelovi za automobile u potpunosti nestati s tržišta, a novi će nastati. Osmišljavanje inovativnih aplikacija koje će iskoristiti napredak nove tehnologije za komunikaciju vozila s drugim vozilima i okružjem u ovom strateškom segmentu prilika su za hrvatska poduzeća. Zbog geografskih značajki obale, tu su i strateški segmenti priobalnoga pomorskog prometa, koji su ujedno i platforma za ispitivanje inovacija, na primjer zelenoga pomorskog prometa te pametnoga pomorskog prometa.

Poduzeća u strateškom segmentu svježe, praktične hrane plasiraju na tržište gotova jela ili jela jednostavna za pripremu od svježih sastojaka. Potrošači su spremniji platiti višu cijenu za svježe, zdrave i praktične prehrambene proizvode.
Poduzeća koja dizajniraju, proizvode i ugrađuju drvene interijere po mjeri u jedinstvene prostore ostvaruju veće marže od onih koja se bave izradom komadnoga drvenog namještaja. Komercijalni kupci visoke vrijednosti koji posluju po čitavom svijetu (kao što su luksuzni hoteli i maloprodajne trgovine) stvaraju potražnju za tim uslugama. 

Strateški projekt za podršku inicijativa klastera konkurentnosti sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.'. Vrijednost projekta iznosi 67,494.068 kuna

24. travanj 2024 18:20