Hrvatska
StoryEditor

Koordinacija kulturnih i kreativnih industrija: Što će biti s umjetnicima ako potraju mjere zabrane okupljanja?

06. Travanj 2020.
Nenad Marčec predsjednik HUP- Koordinacije kulturnih i kreativnih industrija.foto Dražen Lapić

Koordinacija kulturnih i kreativnih industrija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca pohvalila je mjere Vlade koje su usmjerene na zadržavanje zaposlenih. Međutim, iz HUP- Koordinacije kulturnih i kreativnih industrija upozoravaju kako velik broj umjetnika djeluje samostalno, a ne kao tvrtke.

Kako ističu, u kulturnoj i kreativnoj industriji većinom djeluju samostalni umjetnici - glazbenici, glumci, književnici - pa su za njih svakako potrebne posebne dodatne mjere na kojima prema njihovim saznanjima trenutno radi Ministarstvo kulture. Osim što traže dodatne mjere, apeliraju i na jedan širi problem. Zabrinjava ih kako će ova industrija preživjeti na duže razdoblje, ukoliko mjere zabrane okupljanja i dalje budu na snazi.

- Izgleda da s obzirom na situaciju oko koronavirusa i potrebe za očuvanjem zdravlja jedno duže vrijeme i dalje neće biti moguća veća okupljanja. Stoga nas brine što će biti s koncertima, raznim priredbama, festivalima, odnosno što će u dugoročnijem smislu biti s poslovima glazbenika. Postavlja se pitanje i što će biti s kazalištima, te drugim mjestima na koje ljudi dolaze uživati u kulturi, ukoliko će mjere zabrane okupljanja biti aktivne na duže vremensko razdoblje. Volio bih da već sada počnemo razgovarati o vremenu koji nam dolazi, kako bismo se mogli na njega pripremiti. Stoga apeliramo da Vlada i nadležno Ministarstvo počnu polako razmišljati kako pomoći ovoj branši koja je prva stradala i koja će, čini se, posljedice krize i najduže osjećati - poručio je Nenad Marčec, predsjednik HUP- Koordinacije kulturnih i kreativnih industrija.

19. travanj 2024 08:10