Hrvatska
StoryEditor

Korona i privatnost: Usklađene tehničke specifikacije za sigurnu razmjenu informacija

21. Lipanj 2020.
Aplikacije za praćenje kao što su 'StealthGenie' i 'Spymaster Pro' potrebno je instalirati na mobitel koji se želi pratiti. Dočepa li vam se netko mobitela, instalira takvu aplikaciju i skrije ikonicu, teško da ćete shvatiti da vas drži u šaci
Napravljen je važan korak prema potpunoj interoperabilnosti mobilnih aplikacija za praćenje zaraze koronavirusom među članicama, što je važno zbog ukidanja ograničenja putovanja unutar Europske unije

Slijedom kontroverzija vezanih uz aplikacije za praćenje kontakata države članice uskladile su tehničke specifikacije za sigurnu razmjenu informacija među nacionalnim aplikacijama koje se koriste decentraliziranom arhitekturom, čime se nadaju otkloniti zabrinutost zbog narušavanja privatnosti korisnika. To se, poručuju iz Europske komisije, odnosi na većinu aplikacija koje su pokrenute ili će biti pokrenute, a nakon uvođenja tehničkog rješenja funkcionirat će besprijekorno pri putovanju između članica s takvim, decentraliziranim pristupom.

Šifrirani podaci

Tim dogovorom napravljen je važan korak prema potpunoj interoperabilnosti mobilnih aplikacija za praćenje zaraze koronavirusom, što je važno zbog ukidanja ograničenja putovanja unutar Europske unije. Većina odobrenih nacionalnih aplikacija upotrebljava decentraliziranu arhitekturu, što znači da proizvoljni identifikatori korisnika za koje je utvrđeno da su tijekom određenog vremena bili u blizini ostaju na telefonu i telefonom će se uspoređivati s identifikatorima korisnika za koje je prijavljeno da su zaraženi.

Tehničkim specifikacijama za interoperabilnost omogućit će se provjera tih podataka i korisnicima koji putuju iz drugih država članica a da oni pritom neće morati preuzeti nekoliko nacionalnih aplikacija. Imajući na umu osjetljivost takvih aplikacija, dogovoreno je da informacije o međusobnoj blizini korisnika koje se razmjenjuju među aplikacijama budu šifrirane da bi se spriječila identifikacija pojedinaca i da se ne upotrebljavaju geolokacijski podaci.

Učinkovito sučelje

Radi dodatnog pojednostavnjenja sustava Komisija će uspostaviti uslugu federalnog pristupnika, odnosno sučelje za učinkovito primanje i prosljeđivanje relevantnih informacija iz nacionalnih aplikacija za praćenje kontakata. Tako će se smanjiti količina razmijenjenih podataka i potrošnja podataka korisnika.

​– U trenutku kad ponovno otvaramo svoja društva i gospodarstva, digitalne tehnologije ključne su za upozoravanje naših građana na rizike od zaraze i prekidanje lanaca prijenosa. Pozivam građane da se njima koriste jer te tehnologije mogu biti učinkovite samo ako postoji i kritična masa korisnika interoperabilnih aplikacija u cijeloj Uniji. Sigurnost podataka, temeljna prava i zaštita privatnosti u tim digitalnim alatima neće biti upitni – izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Tehničke specifikacije - OVDJE
Pitanja i odgovori - OVDJE
Smjernice o interoperabilnost - OVDJE

23. travanj 2024 15:48