Hrvatska
StoryEditor

KORONA MJERE - Vlada odgađa plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinosa

13. Ožujak 2020.
Andrej plenković

- Odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit, doprinosa. Središnji proračun će to nadomjestiti - rečeno je iz Banskih dvora u petak.

Premijer Plenković je kazao da će se Vlada ekonomskim mjerama borbe protiv koronavirusa fokusirati na očuvanje radnih mjesta, stoga će odgodom plaćanja poreza osigurati likvidnost malih i srednjih poduzetnika.

- Odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit te plaćanje doprinosa. S te strane, dio prihoda koji će zbog toga biti manji lokalnim jedinicama, nadomjestit će državni proračun - poručio je Plenković, a prenosi Hina.

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se na pojačanu potražnju u trgovinama, poručujući da ne treba dovoditi u pitanje sigurnost opskrbe. Oko podneva će ministar Marić u sjedištu Ministarstva financija održati sastanak s predstavnicima trgovačkih lanaca u vezi situacije s koronavirusom. 

- Želimo da sustav opskrbe nesmetano funkcionira - kazao je Plenković dodavši da nema potrebe za neproporcionalnim gomilanjem prehrambenih namirnica.

Marić je kazao da postoji kontinuirani dijalog s dobavljačima i trgovačkim lancima te da sinergijski rade kako bi se osigurala isporuka usluga.

- Ako je neka polica ispražnjena, ne dovodimo u pitanje mogućnost opskrbe. Ljudi rade sve što je u njihovoj moći i učinit ćemo sve da se lanac opskrbe osigura - poručio je ministar Marić.

Isto tako, od ponedjeljka zbog koronavirusa u Hrvatskoj nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a obustava traje dva tjedna, objavio je u petak predsjednik Vlade Andrej Plenković

- Od ponedjeljka nema nastave na razdoblje od dva tjedna i u osnovnim i srednjim školama te fakultetima - kazao je premijer Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i ministrima u vezi situacije s koronavirusom. 

Kazao je da će se primijeniti model po kojemu će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratiti nastavu putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije, a za više razrede organizirat će se online nastava.

Nastavnici će i dalje dolaziti u školu, a ako je potrebno, mogu doći i djeca o kojoj nema tko brinuti, ali nastava se obustavlja na dva tjedna. Isti režim je za vrtiće i fakultete.

24. travanj 2024 22:11